Upriličen susret predstavnika Grada Tuzla i delegacije Ambasade Švicarske

16. Oktobra 2015.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u prisustvu svojih saradnika, u prostorijama Gradske uprave, primio je Ambasadora Švicarske u BiH, Nj.E. Heinrich Maurera i delegaciju Švicarske koju su činili David Kramer, zamjenik direktora Odjela za saradnju Ambasade Švicarske i Srećko Bajić, koordinator za projekte Ambasade Švicarske.

Pored njih sastanku su prisustvovali predstavnici Njemačke kreditne banke za obnovu (KFW) u BiH, Matthias Schmid-Rosen i Jasmina Salihagić, te Ranko Markuš, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih u BiH (Youth Employment Project Team Leader at GOPA).

Cilj današnjeg sastanka bila je analiza podataka i razmjena informacija o stanju, do sada realizovanih projekata, na području Grada Tuzla. Razmatrane su i mogućnosti nastavka saradnje na infrastrukturnim, investicionim, edukativnim projektima i projektima zdravstvene zaštite građana te zapošljavanja mladih kao ključnog problema u BiH.

Posebna pažnja je posvećena realizaciji Programa vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u BiH, za Tuzlu i Zenicu, u okviru kojeg je za grad Tuzlu obezbijeđeno 6,25 miliona KM povoljnih kreditnih sredstava i oko 5,5 miliona grant sredstava, u čemu je značajno učešće Vlade Švicarske.

Tokom razgovora Ambasador Švicarske u BiH, Nj.E. Heinrich Maurer i predstavnici delegacije izrazili su zahvalnost na dosadašnjoj saradnji koja je uspješno realizovana na dobrobit svih a posebno građana Tuzle. Ambasador Maurer je istakao kako je Grad Tuzla dobar primjer realizovanja kombinovanih projekata, pogotovo projekata koji predstavljaju potrebe građana.

U ime građana, gradonačelnik Imamović, uputio je riječi zahvalnosti švicarskoj Vladi za podršku u projektima koji su do sada realizovani na području grada Tuzla i pozvao na daljnju saradnju, u svim oblastima, izrazivši spremnost lokalne uprave za  nastavak realizacije započetih i početak novih projekata.