Upriličena manifestacija Plamen života: Puštanje u zrak balona na Trgu Slobode za djecu koja se bore protiv raka

20. Septembra 2019.

U petak, 20.9.2019. godine, na Trgu Slobode u Tuzli, u znak podrške mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na bolničkom liječenju, divljenja prema djeci i mladima koji su pobijedili rak i u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane, oblikovana je „živa ljudska zlatna vrpca“ koja predstavlja međunarodno priznati simbol borbe protiv raka u dječijem dobu.

“Treba razvijati borbenost, kako bi se ta borba protiv bolesti pretvorila u pobjedu. Mi dajemo podršku, ne zato da bi se o tome čulo, nego zato da pobjeđujemo zajedno s vama. Hoćemo da pobjedite, hoćemo stanje kolektivne svijesti, stanje empatije, stanje filantropije, čovjekoljublja, borbenosti. Da se borimo i da zajedno pobjedimo. Davali smo podršku i davit ćemo i više jer je to najvažnija i najpoštenija moguća borba i bitka.Hvala vam za organizaciju ove manifestacije, hvala vam što ste mi učinili čast i pozvali me. Želim vam ono, a pogotovo djeci,  što se želi svojim najdražima i najrođenijima, hvala vam”, kazao je gradonačelnik Imamović u svom obraćanju prisutnima.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona „PIPOL“ nizom prigodnih aktivnosti nastavlja obilježavati kampanju „Zlatni septembar/Gold september“ koja ima za cilj podizanje svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu, koja se tokom mjeseca septembra obilježava na globalnoj razini. Kampanja „Zlatni septembar/Gold september“ realizuje se u sklopu projekta „Svjetlo nakon mRAKa“, čiji je generalni pokrovitelj Grad Tuzla. Nakon obraćanja organizatora manifestacije i gradonačelnika Tuzle, upriličeno je i puštanje u zrak zlatnih balona, koji su simbolično predstvili „Plamen života“ mališana koji se trenutno bore za ozdravljenje, djece i mladih koji su pobijedili rak, te plamen života malih i velikih boraca koji su izgubili bitku sa rakom, čiji su životi ugašeni prebzo, kao svijeće na vjetru. Navedene aktivnosti realizovale
su se kao završna aktivnost u sklopu organizovane edukativno-pokazne vježbe, koju povodom Svjetskog dana prve pomoći, organizuje Crveni križ Grada Tuzle u saradnji sa Gradskim štabom civilne zaštite Grada Tuzle, predstavnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle, Doma zdravlja Tuzla, Kantonalne uprave civilne zaštite, MUP-a TK. Podršku u realizaciji navedenih aktivnosti, članovima i prijateljima Udruženja „PIPOL“  pružili su
Udruženje građanki „Ženo, majko, sestro“ iz Kalesije, koje i pored svoje lične borbe sa karcinomom, podršku djeci i mladima oboljeloj od raka stavljuju iznad svega, uz poruku da njihova srca kucaju za njih, jer zajedno smo snažniji.