Upriličena promocija poštanske marke sa motivima Behram-begove medrese iz Tuzle

5. Oktobra 2017.

Povodom 391 godine postojanja Behram-begove medrese u Tuzli, JP BH Pošta Sarajevo odštampala je poštansku markicu s motivima ove škole. Markica je prvi put predstavljena javnosti danas, na Dan učitelja, u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Promociji je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Behram-begova medresa je dokaz kontinuiteta obrazovanja u BiH i Tuzli kao i dokaz tradicije i znanja. Dovoljno je kazati da je za Behram-begovu medresu, osim osnivača Behram-bega, vezano ime Muhameda Hevaije Uskufija, autora Bosansko-turskog rječnika, najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi, iz 1631. godine.
Dakle, za ovu medresu vezano je ime oca bosanskog jezika. Čestitam nekadašnjem direktoru medrese, muftiji tuzlanskom Vahid efendiji Fazloviću i sadašnjem direktoru efendiji Hatuniću. Posebnu zahvalnost dugujemo čovjeku, koji je zajedno sa sadašnjim muftijom Fazlovićem, a tadašnjim direktorom medrese, maštao o obnovi medrese, a to je bivši muftija tuzlanski, a sadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein efendija Kavazović”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prisutnima su se obratili generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić, trenutni direktor Behram-begove medrese, Ahmed efendija Hatunić i muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović. Promociji su prisustvovali brojni zvaničnici iz javnog života grada i kantona. Behram-begova medresa u Tuzli je najstarija obrazovna institucija u sjeveroistočnoj Bosni i među najstarijim je bosanskohercegovačkim medresama.