Upriličeno obilježavanje 25. novembra-studenog 1943., Dana državnosti Bosne i Hercegovine

24. Novembra 2017.

Povodom obilježavanja 25. novembra-studenog 1943., Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Gradske uprave, danas je u Tuzli upriličena ceremonija polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH ‘92.–‘95. i groblju civilnih žrtava. Nakon polaganja cvijeća, u Narodnom pozorištu Tuzla, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzla. Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Gradskog vijeća, Aleksandar Vujadinović, a prigodnim referatom prisutnima se obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Ovo je veoma značajan datum za BiH jer, 25. novembra 1943. godine, došlo je do promjene paradigme, do jednog naglog zaokreta. Prije toga 20 godina je bilo međunacionalno nepovjerenje. BiH je bila više svačija nego svoja. Nije bila ni srpska, ni hrvatska ni bošnjačka, a nakon toga je postala i srpska i hrvatska i bošnjačka. Taj dan rođen je u antifašističkoj borbi, nakon toga slijede potvrde avnojevskih granica BiH, od strane pet drugih republika, tako da danas imamo zajedničke temelje, avnojevske temelje svih država bivše Jugoslavije. Najbolje bi bilo da mi brinemo o svačijoj avnojevskoj granici, kao o svojoj i da tako radi svaka zemlja. Jer ugrožavanjem bilo čije avnojevske granice, ugrožava se zajednički temelj, zajednička građevina. Nama u Tuzli je izuzetno važan taj period, nastao u antifašističkoj borbi, ali ne smijemo zaboraviti i da je BiH ponovo rođena na bazi višestoljetnog kontinuiteta državnosti. U vrijeme Tvrtka I Kotromanića, 1377. godine, BiH postaje suverena, postaje kraljevina. Taj period i period ZAVNOBIH-a su jako važni. Tuzla je prvi grad, koji je, nakon izbijanja rata 1992.-1995. nastavio, već 1993. godine, obilježavati 25. novembar, Dan državnosti. Tuzla je prvi grad, koji je 622 godine, nakon smrti prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, podigla spomenik prvom bosanskom kralju. Tuzla je važna za Bosnu i Hercegovinu, uostalom, po Lajošu Talociju, po ovom prostoru Bosna i Hercegovina nosi ime, jer korijen riječi Bosna, nije južnoslavenskog, već staroilirskog porijekla i u prevodu znači slana zemlja”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U programu su nastupili članovi Gradskog dječijeg hora “Slavuj“ iz Tuzle, pod vodstvom dirigentice, profesorice Renate Bagarić i uz klavirsku pratnju profesora Zlatana Mujkića. U izložbenom prostoru Muzeja istočne Bosne otvorena je izložba “Tuzla u muzejskim zbirkama”, a programom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine predviđena je i promocija knjige “Istinom do pobjede”, autora Ilije Jurišića, u Međunarodnoj galeriji portreta.