Upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli prava na stanovanje u dva stana u vlasništvu Grada Tuzla pripadnicima boračke populacije

23. Augusta 2016.

Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli prava na stanovanje u dva stana u vlasništvu Grada Tuzla, pripadnicima boračke populacije.

„Ponosan sam na svoj tim, zbog činjenice da smo prvi u FBiH iskoristili zakonsku mogućnost sadržanu u novom Zakonu o stvarnim pravima. Do sada smo nalazili različita privremena rješenja, ali novi Zakon nam je dao ovu priliku koju smo iskoristili u ova dva slučaja, a onda idemo dalje. Ovo može biti primjer svim drugim općinama u Federaciji BiH, jer smo među prvima iskoristili ovu zakonsku mogućnost i za ova dva primjera našli rješenje. Imamo urađenu svu potrebnu regulativu i na raspolaganju smo drugima, koji žele da slijede naš primjer. Mi imamo i druge načine pomoći u rješavanju stambenih problema boračkoj populaciji, ubrzo će jednoj porodici biti popravljena kuća i uručeni ključevi“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Uspostavljeno je pravo lične služnosti-pravo stanovanja u korist supruge Bime Adžajlića, poginulog dobitnika najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”. „Nakon 15 godina konačno se trajno rješava naše stambeno pitanje, te se ovom prilikom želim zahvaliti gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću, nadležnim gradskim službama i Koordinaciji boračkih udruženja grada Tuzla što trajno rješavaju naše stambeno pitanje,“ izjavio je Semir Adžajlić, sin poginulog Bime. Po izbijanju agresije na BiH, Bimo Adžajlić uključuje se u redove branitelja, kao diverzant. Borio se na mnogim ratištima u ovome kraju a u akciji na Gredi je ranjen u potkoljenicu i u ruku. Poginuo je prilikom odlaska na rehabilitaciju u Zenicu, 28. februara 1993. kada je četnička granata, u Stanarima, pogodila minibus u kome su bli ranjenici.

Pravo lične služnosti-pravo stanovanja dodijeljeno je i u korist Nukić Kadire, 100% ratnog vojnog invalida, visoke amputacije noge. „Želim se zahvaliti boračkoj organizaciji i gradonačelniku Jasminu Imamoviću što su pomogli konačnom rješavanju našeg stambenog pitanja. Već deset godina stanujem u ovom stanu i to je za mene velika stvar“, izjavila je Nukić Kadira članica Streljačke reprezentacije invalidnih lica BiH, koja je u proteklom ratu izgubila muža i dvoje maloljetne djece. Kadira je 1999. i 2006. godine proglašena sportistkinjom godine u kategoriji žena sportistkinja sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Osvajač je mnogobrojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kako zlatnih tako i srebrenih.

Riječ je o stanovima koji se nalaze u ulici Mehmedalije Maka Dizdara, u naselju Stupine i Miroslava Krleže. Prema potpisanom ugovoru, pravo lične služnosti korisnicima prestaje kad izumre porodica.