Upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli prava ostvarenim po Javnom pozivu za podnošenje prijava za rekonstrukciju individualnih stambenih jedinica na području Grada Tuzla po projektu „ROMA ACTION

24. Aprila 2017.

Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli prava ostvarenim po Javnom pozivu za podnošenje prijava za rekonstrukciju individualnih stambenih jedinica na području Grada Tuzla po projektu „ROMA ACTION (RA). Riječ je o podršci socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera, sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti kao i drugih interesnih grupa, čiji je nosilac i implementator Hilfswerk International Austria, uz finansijsko učešće Grada Tuzla.

„Riječ je o sredstvima Europske komisije u iznosu od 200 hiljada KM, uz sufinansiranje Grada Tuzla i  Hilfswerk International Austria, u iznosu od po 40.000 KM. Vidjet ćemo koliko će ukupno objekata biti rekonstruisano, što zavisi od raspisanog tendera, sada je potpisano 12 ugovora, koliko je i predviđeno projektom, a ako postignemo povoljniju cijenu, onda će biti  mogućnost za uključivanje još korisnika koji su ispunili uvjete Javnog poziva i koji se nalaze na rang listi odabranih korisnika. Radi se o romskoj populaciji iz različitih dijelova teritorije grada Tuzla, Kiseljak, Crvene njive, Ši Selo, Požarnica, Slavinovići, i tako dalje. Ovo je veoma važan projekat koji će riješiti probleme za minimalno 12 romskih porodica, a vidjeti ćemo kako dalje nakon što tender bude otvoren 3. maja“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Rekonstrukcija podrazumijeva obnovu već postojećih individualnih stambenih jedinica u vlasništvu romskih porodica s područja pogođenih poplavama koja se ostvaruje kroz podršku Grada Tuzla, porodicama koje iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu obezbijediti sredstva za rekonstrukciju devastiranih individualnih stambenih jedinica, a koje ne ispunjavaju minimalne stambene uslove.

 

(Video RTV 7 Tuzla)