U Tuzli promovisana knjiga ˝Usporeni genocid u Bosni˝

26. Maja 2023.

Na godišnjicu strašnog zločina na Kapiji, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, upriličena je promocija knjige “Usporeni genocid u Bosni”, autora Diego Arria-e, poznatog prijatelja Bosne i Hercegovine, venecuelanskog diplomate i bivšeg  predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Regionalni odbor Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (RO VKBI) u partnerstvu sa Gradom Tuzlom, organizirali su promociju knjige “Usporeni genocid u Bosni“, autora ambasadora Diega Arrie, o kojoj su govorili akademik Abdulah Sidran, prof. dr. Elmir Jahić, prof. dr. Vedad Gurda, dok je moderator promocije bio Emir Zlatar generalni sekretar VKBI.

Gradonačelnik Lugavić, uputivši pozdravne riječi i dobrodošlicu Tuzlu, na predstavljanju knjige, koja je autentično svjedočenje o politici Ujedinjenih nacija, posebno Sekretarijatu i Vijeću sigurnosti, UNPROFOR-u, UNHCR-u od 1992-1995. godine, kazao je: ”Knjiga ima veoma veliki značaj, sadrži historijske činjenice o tragičnim događajima iz 1992-1995 godine. Pisana je iz srca, na istinit način, i daje sasvim jednu drugu perspektivu od svih dosadašnjih perspektiva na ova tragična dešavanja koja su bila na teritoriji naše države. U tom segmentu je ona značajna historijska činjenica koja svjedoči o svim onim dešavanjima i potezima od strane međunarodnih organizacija, prisutnih u BiH u tom periodu. Veoma je važno da naši građani pročitaju ovu knjigu i vide događaje u našoj zemlji i njihovu političku pozadinu, od strane pripadnika međunarodnih organizacija, odnosno da se upoznaju zbog čega su donošene neke odluke, na koji način su one donošene i kako drugi vide ratne sukobe u našoj državi u periodu 1992-1995. godina”.

U svojoj knjizi “Usporeni genocid u Bosni”, ambasador Arria nudi opis tajnih dogovora, otkrivajući i naglašavajući licemjernu politiku najuticajnih zemalja oko agresije Srbije na BiH. Ambasador Arria je političar i osoba koja je govorila istinu o onome što se događalo u ratu u bivšoj Jugoslaviji, i koji godinama dokazuje da se genocid u Srebrenici mogao izbjeći i razotkriva što se događalo iza kulisa Vijeća sigurnosti UN-a.