Grad Tuzla pomaže GPBiH u jačanju kapaciteta

6. Jula 2021.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, 6. jula 2021. godine, primio je u radni posjet gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića u Glavnom uredu GPBiH.

Povod ovom susretu jeste prezentacija vozila i opreme koju je GPBiH kupila s ciljem zaštite državne granice, a nakon što je Grad Tuzla donirao GPBiH 120 000 KM u septembru 2020. godine.

Direktor Galić zahvalio se Gradu Tuzla i gradonačelniku Imamoviću na nesebičnoj podršci, kazavši da su ta sredstva namjenski utrošena za jačanje kapaciteta GPBiH.

„Ovim putem zahvaljujem Gradu Tuzli na vrijednoj donaciji. Vozila i specijalistička oprema za nadzor granice koristit će se u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta i suzbijanju ilegalnih migracija“, kazao je direktor Galić, dodavši da su pripadnici GPBiH suočeni s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, naročito za vrijeme migrantske krize te da je iznimno važan svaki vid donacije koji pomaže GPBiH na učinkovitijoj zaštiti državne granice.

Gradonačelnik Imamović ovom prilikom je kazao da nam treba snažnija i opremljenija Granična policija BiH.

„Naša Granična policija je uskraćena za sredstva, što im onemogućava da imaju dovoljan broj obučenih pripadnika i adekvatnu opremu, približnu opremi graničnih policija u Evropi. Ako nije moguće da se iz državnog budžeta obezbjedi više sredstava, moguće je potrebna sredstva nadomjestiti iz entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih budžeta. Naša inicijativa je da spomenuti niži nivoi vlasti donesu odluke da iz svojih budžeta izdvoje samo 0,2% i naša država će imati dovoljno brojnu, obučenu i opremljenu GPBiH. Da bismo dokazali iskrenost naše inicijative, Grad Tuzla je prošle godine izdvojio 0,2% sredstava iz budžeta, tj. 120 000 KM kao grant za jačanje i opremanje GPBiH. O utrošku sredstava smo dobili detaljan izvještaj od strane GPBiH i ja im zahvaljujem na profesionalizmu i efikasnosti“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

Galić i Imamović razgovarali su i o stanju na državnoj granici i mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta, a u znak zahvalnosti za finansijsku podršku, direktor Galić je uručio zahvalnicu gradonačelniku Imamoviću.

www.granpol.gov.ba