Općina Tuzla dobitnik UNWTO nagrade “Odisej”

UNWTO – Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija, dodijelila je Općini Tuzla drugu nagradu ODISEJ ZA 2012. GODINU ZA INOVACIJE U JAVNIM POLITIKAMA I UPRAVLJANJU, za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“.

Počevši od 2003. godine, UNWTO dodjeljuje nagradu Odisej za izvrsnost i inovacije u turizmu, kao priznanje inicijativama u turizmu koje su doprinijele unapređenju turizma, u skladu sa UNWTO-ovim Globalnim etičkim kodeksom u turizmu i UN-ovim Milenijskim ciljevima (MDGs). Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije:
– Za inovacije u javnim politikama i upravljanju
– Za inovacije i poduzetništvo
– Za inovacije organizacija civilnog društva
– Za inovacije u nauci i tehnologiji

UNWTO Odisej Nagrada za inovacije, u svim kategorijama „vrednuje značajan doprinos inovativnih turističkih inicijativa koje su i konkurentne i održive u svom karakteru. Nominirani trebaju biti vrlo inspirativni i oni koji su napravili značajan uticaj na sektor turizma koji se može replicirati“ (iz Otvorenog poziva za nagrade Svjetske turističke organizacije UN).

Općina Tuzla je, putem Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, predala aplikaciju u kategoriji Odisej 2012 za inovacije u javnim politikama i upravljanju, prijavljujući se sa projektom „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“. Između ostalog, aplikacija je sadržavala i ciljeve projekta Panonskih slanih jezera:

1. Očuvanje i efektivno korištenje prirodnog i kulturno-historijskog nasljeđa u funkciji razvoja turizma
2. Stvaranje turističkog brenda sa fokusom na zapošljavanje, razvoj poduzetništva i privlačenje novih investicija u turizmu i srodnim djelatnostima
3. Turistička atrakcija kao javno dobro dostupno za sve posjetitelje.

Projekat izgradnje kompleksa Panonskih jezera je razvojni projekat koji je Općina Tuzla, na čelu sa načelnikom Jasminom Imamovićem, realizovala zahvaljući povjerenju građana. U 2003. godini otvoreno je prvo slano jezero, zatim 2006. godine Arheološki park, drugo slano jezero 2008. godine, te slani slapovi i dječiji vrtić 2009. godine. Treće slano jezero otvoreno je u septembru 2012. godine, čime je potvrđen kontinuitet razvoja Tuzle.

Izgradnjom i unapređenjem turističkih sadržaja i turističke infrastrukture u okviru kompleksa Panonskih jezera, oblast turizma na području Tuzle u nekoliko proteklih godina je značajno uznapredovala. Izgradnja kompleksa uticala je na povećanje interesa turista za obilaskom grada i učešćem u ponuđenim sadržajima. Kompleks Panonskih jezera je od njihovog osnivanja posjetilo više od 2,5 miliona turista, što je značajno unaprijedilo sliku turističke ponude Tuzle. Ovim kompleksom ostvareni su i drugi ciljevi: riješen je veliki ekološki problem i nekad zapušteno područje u centru Tuzle, postalo je najbolje, najčistije, najzdravije i najprivlačnije mjesto u BiH. Građanima Tuzle život je postao udobniji i bolji, jer za minimalnu cijenu svakodnevno mogu koristiti kupalište visokih standarda, zbog čijeg kvaliteta i ljekovitih svojstava slane vode, drugi putuju izdaleka. Ovaj dragocjeni resurs javno je dobro, u vlasništvu svih građana i njime upravlja javno komunalno preduzeće „Panonika“, koje uspješno posluje.

Sa Panonskim jezerom grad je počeo da dobija novi identitet koji je s vremenom obogaćivan novim idejama gradonačelnika Imamovića i njegovih saradnika. Rekonstruisano je i historijsko jezgro grada u kome centralno mjesto zauzimaju Soni trg, sa historijskim muzejom, fontanom i zaštićenim starim bunarom iz osmanskog perioda, zatim Trg slobode i Gradski park posvećen kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine.

Nagrada Odisej za 2012. godinu će biti uručena Općini Tuzla krajem maja 2013. godine, na narednoj sjednici Izvršnog savjeta UN-ove Svjetske turističke organizacije.

Prvu nagradu u ovoj kategoriji dobilo je Ministarstvo turizma Malezije, za program odsjedanja turista u malezijskim porodicama. Dobitnici nagrada u ostalim kategorijama dolaze iz Austrije, Brazila, Meksika, Španije, Belgije, Arube, Argentine, Kenije i drugih i uglavnom se radi o projektima državnih ministarstava ili nacionalnih turističkih organizacija, što daje još veći značaj projektu Općine Tuzla.

Ovo priznanje će uticati na promociju Panonskih jezera na međunarodnoj turističkoj sceni, povećanje broja turista i veći interes investitora, te na nove pravce razvoja ovog projekta i Tuzle.