Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za delegaciju Općine Campi Bisenzio iz Firence

8. Novembra 2019.

U petak, 8.11.2019. godine, gradonačelnik Tuzle, sa saradnicima, upriličio je prijem za delegaciju Općine Campi Bisenzio-Firenca iz Italije.

„Mi smo već pripremili jedan zajednički projekat i predali aplikaciju za sufinansiranje iz EU fonda.  Naš cilj je razmjena mladih i da počnemo kreirati  nove projekte kako bi ojačali našu saradnju u budućnosti. Već smo aplicirali za jedan projekat koji bi nam pomogao da stvorimo okvire za našu trajnu saradnju, do mogućnosti bratimljenja. Jako je važno da se vežemo za ovu sredinu. Kada kažemo Firenca, znamo da je to opšte poznati grad na svijetu i to bi nam bila ogromna čast i prilika za naše ljude, za naše firme, pogotovo za naše mlade ljude da upoznaju taj grad i da se vežu za slične organizacije. Imamo jednaku tradiciju, Firenca se prva u Italiji, u avgustu 1944. godine sama oslobodila od fašizma, a poznato je da se i Tuzla prva odbranila u čitavoj Evropi. Imamo slične poglede na svijet i veoma mi je drago da se vežemo za ovako jedan ugledan i važan grad, to je grad kulture, znanja, ekonomije, turizma, tekstilne industrije, tolerancije, izrazito multikulturalan grad“, kazao je gradonačelnik Imamović.

Delegaciju Općine Campi Bisenzio čine, Monica Roso, asesor za obrazovne politike,  kulturne politike, odnose s tijelima i društvima, te odnose s Gradskim vijećem, Giorgia Salvatori, asesor za politike za mlade, razvoj centara, inovacije, twinning projekte, participacije i civilne ekonomije, Leonardo Sacchetti, predsjednik Cooperative Sociale Macramè.

„Radi se o saradnji koja traje dugi niz godina, jer mi smo već dovodili svoju djecu i omladinu ovdje i oni su se upoznali sa vašim društvom, sa prošlošću i sada želimo nastaviti tu našu saradnju . Nastavit ćemo dovoditi našu djecu i mlade, naše sugrađane ovdje, a našu saradnju ćemo pokušati potkrijepiti i jednim bratimljenjem između naša dva grada. Naše priče se stalno prepliću i razvijaju i možemo doprinijeti boljem upoznavanju i boljem saznavanju naše prošlosti i naše sadašnjosti. Veoma smo zadovoljni prijemom ovdje i mi smo u stvari ovdje blizu naše kuće i nadamo se da ćemo u budućnosti razvijati ovakve saradnje i ovakve politike“, kazala je Giorgia Salvatori, asesor za politike za mlade, razvoj centara, inovacije, twinning projekte, participacije i civilne ekonomije.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Tuzle, delegacija je obišla užu jezgru grada, a u planu su i posjete tuzlanskim udruženjima Tuzlanska amika i EuroRom, Centru za kulturu i Kući plamena mira. U toku boravka u BiH i Tuzli, delegacija planira obići i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari