Ambasadorica Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. María Teresa Lizaranzu Perinat, u posjeti Gradu Tuzli

7. Novembra 2022.

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, sastao se u ponedjeljak, 07. 11. 2022. godine, sa ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH, NJ.E. Maríjom Teresom Lizaranzom Perinat, prilikom  prve službene posjete ambasadorice gradu Tuzli.

Gradonačelnik Grada Tuzle i Nj. E. ambasadorica Kraljevine Španije razgovarali su o razvoju grada Tuzle, realizovanim i planiranim projektima u oblasti privrede, zaštite okoliša i kulture, kao i o mogućnostima za unapređenje prijateljskih odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, sa posebnim naglaskom na zajedničke projekte sa ciljem unapređenja života mladih u Bosni i Hercegovini.

„Danas je veliku čast građanima, meni i mojim saradnicima učinila ambasadorica prijateljske Španije, velike i važne evropske zemlje. Ja sam iskoristio priliku da predstavim Tuzlu, naše pravce razvoja i šta smo do sada uradili na tim pravcima razvoja. Ambasadorica i ja smo razgovarali dosta o problemu globalnog zatopljavanja, o smanjenju emisije CO2. Pohvalio sam se nekim našim rezultatima, i razgovarali smo o kulturi kao kvaliteti života i kao faktoru razvoja. Dogovorili smo tješnju saradnju. Nj.E. ambasadorica sada ide u naš Centar za kulturu sa mojim kolegom Zijadom Lugavićem i kolegicom Asjom Redžić. Dobra je ovo nastupna posjeta prilikom koje smo dogovorili tješnju saradnju“,  izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

NJ.E. María Teresa Lizaranzu Perinat zahvalila je gradonačelniku Tuzle na srdačnom prijemu i razgovoru, te izjavila „Ovo je moja prva posjeta gradu Tuzli i željela sam direktno da se upoznam sa izazovima ali i da saznam šta gradska vlast može napraviti kako bi se poboljšao život građana. Također, jedan od tih izazova je kako postići zeleniji grad, zdraviji život i razgovarali smo o projektima koji su se razvijali tokom proteklih godina. Također, razgovarali smo o mladima i o mogućnostima za njih, te o politikama koje Grad Tuzla njeguje u pogledu kulture. Kako imati zajednički prostor za mlade ljude, ali i kako kreirati prostor u koji mogu doći i starije osobe i uživati u mogućnostima koje nudi ovaj grad. Ovo je bila moja prva posjeta Tuzli, ali sada imam nove ideje sa kojima ću ponovo doći i pokušati istražiti nove načine saradnje sa Gradom Tuzlom.“

Grad Tuzla