Čestitka gradonačelnika Jasmina Imamovića i predsjedavajuće Gradskog vijeća Nataše Perić u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana

9. Maja 2022.

Svim građankama i građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i svijetu čestitamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

Nažalost, pobjedom protiv fašizma 1945. godine, fašizam nije zauvijek pobjeđen i zato je zadatak svih nas da insistiramo na njegovanju antifašizma kao civilizacijske tekovine. Nije slučajno da je na temeljima pobjede nad fašizmom nastala ideja o ujedinjenoj Evropi, nije slučajno da je Evropska unija baš 9. maj proglasila Danom Evrope, kao što nije slučajno da su se branioci Bosne i Hercegovine opredijelili da ovaj dan bude i Dan Zlatnih ljiljana.

Dužni smo, na ovaj značajni datum, odati počast svima onima koji su u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma.

Grad Tuzla, njene građanke i građani su bili i ostat će najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle