Delegacija Univerziteta u Pečuhu i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli posjetila Grad Tuzlu

15. Marta 2023.

U okviru ERASMUS+ programa – kreditna mobilnost u protokolarnoj posjeti Gradu Tuzli boravila je delegacija Univerziteta u Pečuhu, Republika Mađarska, zajedno sa profesorima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koju je predvodila prof.dr.sc. Ermina Smajlović. Delegaciju iz Pečuha, u sastavu Tibor Gonda, PhD i Zoltan Raffay PhD, primio je gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić sa saradnicima.

Prepoznajući turistički potencijal grada Tuzle u cijelosti, i Panonskih jezera, koji mogu biti vrlo atraktivna destinacija  za posjetioce iz Mađarske, tokom sastanka, između ostalog, razgovaralo se o mogućnostima saradnje u oblasti turizma između ova dva grada.

Također, istaknut je značaj Međunarodnog aerodroma  Tuzla, kao i njegova povezanost sa drugim evropskim centrima, ali i ova dva grada koji mogu značajno produbiti svoju postojeću saradnju. Razgovarano je o mogućnosti zajedničkog apliciranja na međunarodne progame i projekte, a naročito u pogledu pristupačnosti turističkih destinacija i atrakcija, odnosno, kako postojeće turističke destinacije učiniti što pristupačnijim osobama sa poteškoćama u razvoju, kao i najznačajnijim projektima koji se provode u našoj lokalnoj zajednici.

“Buduća saradnja bi podrazumjevala učešće na zajedničkim  projektima, te zajedničkim projektima sa kojima možemo aplicirati za sredstva međunarodnih fondova, te promociji Panonskih jezera, kao i drugih turističkih atrakcija Tuzle u gradu Pečuhu.“, rekao je gradonačelnik Lugavić.

Današnjem sastanku prisustvovali su Amra Jaganjac, voditelj Turističke zajednice grada Tuzle i Majid Porobić, direktor JKP „Pannonica“ Tuzla.