Grad Tuzla obilježio 9.maj/svibanj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

9. Maja 2022.

U ponedjeljak, 9.5.2022. godine, odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji, te prigodnim kulturno – umjetničkim programom, Grad Tuzla i građani Tuzle obilježili su 9. maj/svibanj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

Obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana, građani Tuzle sjećaju se svih historijskih datuma značajnih za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine, od 9. maja, dana pobjede nad fašizmom, 2. oktobra, dana oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu, do obilježavanja svih datuma značajnih za odbranu Tuzle u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.—1995., pa do komemorativnog obilježavanja 25. maja, dana kada je novi fašizam ubio 71 mladi život u srcu Tuzle.

Predstavnici Grada Tuzle, te mnogobrojna udruženja antifašista, učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 1995. i branilaca okupljenih oko Koordinacije boračkih organizacija, te predstavnici drugih organizacija i brojni građani i građanke, položili su cvijeće i odali počast narodnim herojima tuzlanskog kraja od 1941. do 1945. godine, spomenik Josipu Brozu Titu, poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su Tuzlu branili od 1992. do 1995. godine, kao i na spomeniku Zlatnim ljiljanima, te civilnim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, izjavio je: Čestitam vam 9. maj, Dan pobjede nad nacizmom, fašizmom i hitlerizmom. Deveti maj je Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. Nije slučajno Evropa odredila da njen glavni dan bude 9. maj. To znači da Evropom vladaju sile pobjednice u Drugom svjetskom ratu i antifašističke sile. Antifašizam je čuvar osnovnih evropskih vrijednosti i pogotovo je on čuvar bosansko- hercegovačkih vrijednosti. Nije slučajno ni da je Dan Zlatnih ljiljana 9. maj. To je samo jedan od mora dokaza da je Armija Bosne i Hercegovine prva vojna sila koja se oružjem suprotstavila novom fašizmu u Evropi. Znamo da je fašizam vječita opasnost i da njemu mora svakodnevno biti suprotstavljen antifašizam. Kada antifašisti šute, tada fašisti govore, a kada fašisti govore onda se raspada jedno vrijeme i nastaju velike ljudske tragedije, pogotovo ratne ljudske tragedije. Uostalom, i genocid je plod fašizma. Zato je važno da govorimo, zato je važno da to poštujemo našom manifestacionom kulturom, našom spomeničkom kulturom, i ovakvim obilježavanjem, ali i našim svakodnevnim aktivnostima i u našim svakodnevnim govorima.“
Prema riječima gradonačelnika Imamovića, pobjedom protiv fašizma 1945. godine, fašizam nije zauvijek pobjeđen i zato je zadatak svih nas da insistiramo na njegovanju antifašizma kao civilizacijske tekovine, te dodao da su Grad Tuzla, građanke i građani ovog grada bili i ostali najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovao je hor JU Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“, pod vodstvom profesorice Lejle Mulaosmanović.
Grad Tuzla