Grad Tuzla ocijenjen kao jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS)

16. Januara 2023.

Grad Tuzla je, od strane implementatora Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini, obavješten da se, nakon izvršene evaluacije do sada postignutih rezultata svih partnerskih JLS u implementaciji projektnih aktivnosti, nalazi na listi najuspješnijih jedinica lokalne samouprave, te da na osnovu toga može dobiti bespovratna sredstva za realizaciju jednog od prioritetnih projekata.

PIPLS projekat primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS).

Projekat je počeo sa implementacijom početkom 2021. i ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Prva komponenta projekta se odnosi na uspostavljanje sistema za strateško upravljanje imovinom, dok druga podrazumijeva saradnju sa JLS u cilju optimiziranja javne potrošnje i ulaganja u kapitalne investicije, unapređenje interne kontrole te unapređenje praksi i procedura za javne nabavke, a jedna od aktivnosti se odnosi i na uvođenje poboljšanja u pružanju usluga uvođenjem digitalnih alata/procesa, provedbom velikih infrastrukturnih inicijativa, kao i razvojem inovativnih inicijativa ekonomskog razvoja. Kroz svoju treću komponentu, a na osnovu postignutih rezultata u implementaciji projektnih aktivnosti iz prve dvije komponente projekta, PIPLS projekat će podržati najuspješnije JLS kroz dodjelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji proizilaze iz Strategije razvoja, te doprinose pružanju prioritetnih javnih usluga.

Nakon izvršene evaluacije od strane projektnog tima PIPLS projekta, Grad Tuzla je obavješten od strane Projektnog tima UNDP u BiH, da je kao jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave dobio mogućnost da kandiduje prioritetne projekte za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru PIPLS projekta. Finansijski doprinos PIPLS Projekta po odabranom projektu će biti oko 90.000 KM, dok su nagrađene JLS obavezne sufinansirati prijedlog projekta minimalno 60% od ukupne vrijednosti. Gradske službe već rade na pripremi projektnih prijedloga koji će biti usmjereni na poboljšanje kvaliteta života u našoj zajednici, s naglaskom na pružanje ključnih javnih usluga.

Ovaj rezultat predstavlja poticaj Gradskoj upravi Tuzle da unaprijedi postojeće prakse dobrog upravljanja, koje su u okviru prve dvije komponente projekta analizirane i ocjenjene kao uspješne.

Grad Tuzla