Grad Tuzla u još jednom projektu energetske efikasnosti, uskoro zamjena postojećih sijalica sa LED rasvjetnim tijelima

4. Novembra 2020.

Grad Tuzla je jedan od tri grada u Bosni u Hercegovini koji trenutno realizuje projekat unapređenja energetske efikasnosti u sektoru javne rasvjete, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Grad Tuzla će, u partnerstvu sa sa UNDP u BiH, u narednom periodu realizovati zamjenu postojećih sijalica sa LED rasvjetnim tijelima, na južnoj i sjevernoj saobraćajnici, te svim transverzalama koje povezuju ove dvije saobraćajnice. Radi se o projektu vrijednom oko 340.000 KM, u okviru kojeg će biti zamijenjeno 919 rasvjetnih tijela. U toku je procedura izbora najpovoljnijeg dobavljača, koju provodi UNDP u BiH, nakon čega slijedi implementacija projekta, odnosno zamjena sijalica.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a implementira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP). Projekat za cilj ima kreiranje povoljnih uslova za investiranje u projekte i mjere poboljšanja energetske efikasnosti, uz doprinos razvoju tržišta i ekonomskom napretku BiH. Rezultati projekta su: finansijske uštede budžetskih korisnika, zapošljavanje domaće radne snage, reinvestiranje ušteđenih sredstava, zaštita okoliša i poboljšani uslovi života, rada i boravka korisnika.

Grad Tuzla