Gradonačelnik i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle susreli se sa ambasadorom Slovenije

17. Septembra 2021.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, susreli su se danas u gradskoj upravi Tuzle sa ambasadorom Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Damijanom Sedarom. Gradonačelnik i predsjedavajuća Gradskog vijeća su izrazili dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Republike Slovenije u BiH, te istakli tradicionalno dobre, prijateljske odnose dvije države. „Čast mi je da smo danas imali priliku susresti se sa ambasadorom prijateljske Republike Slovenije, gospodinom Sedarom. Republika Slovenija trenutno predsjedava Evropskom unijom i to je za nas važno, jer imamo prijatelje koji će uvijek biti na strani Bosne i Hercegovine, koji će nas podržavati u realizaciji našeg cilja, a to su euroatlantske integracije. Dobro je da se upoznamo i da razgovaramo o ekonomskoj i kulturnoj razmjeni. Poznato je da dosta Bosanaca i Hercegovaca živi u Sloveniji, ali i mi u Tuzli imamo jedan broj građana slovenačkog porijekla, okupljenih oko Udruženja građana slovenačkog porijekla. Potrebna nam je intenzivnija ekonomska i kulturna saradnja u narednom periodu, a tradicionalno smo navikli na dobru saradnju naše dvije države“, istakao je gradonačelnik Imamović.
Ambasador Damijan Sedar je izrazio zadovoljstvo svojom prvom posjetom Tuzli, te podsjetio da je na mjesto ambasadora imenovan u julu ove godine i da je ovo jedna od njegovih prvih posjeta. „Prvi puta sam u Tuzli i imao sam odličan razgovor sa gradonačelnikom i predsjedavajućom Gradskog vijeća. Razgovarali smo o odličnim odnosima u privredi, u kulturi i o potrebi napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU, kao i o potrebi reformi. Mi se puno zalažemo za napredovanje cijelog regiona prema EU, a naročito Bosne i Hercegovine. U oktobru će u Sloveniji biti održan samit EU i Zapadni Balkan i mi očekujemo pozitivan rezultat što se tiče ispiunjavanja obaveza i sa jedne i sa druge strane. Ovom prilikom sam upoznao gradonačelnika i sa kampanjopm koju ćemo realizovati narednog mjeseca u nekoliko gradova Bosne i Hecregovine, uključujući i Tuzlu, a koju organiziramo u povodu obilježavanja 30. godišnjice samostalnosti Slovenije i predsjedanja Slovenije EU. Ujedno će to biti iskrena i prijateljska poruka i podrška Slovenije građanima Bosne i Hercegovine, iskreni signal da smo prijatelji i da trebamo zajedno napredovati“, između ostalog je rekao ambasador Republike Slovenije.
Nakon sastanka u gradskoj upravi, ambasador Sedar, gradonačelnik Imamović i predsjedavajuća Perić otišli su u obilazak grada, te su zajedno otvorili Međunarodni sajam pčelarstva 16. Medena Tuzla, koji se održava na Trgu slobode u Tuzli.

Grad Tuzla