Gradonačelnik Lugavić otvorio izložbu “Bosna od Kulina bana do Dejtona” u Muzeju istočne Bosne

23. Novembra 2023.

U povodu obilježavanja Dana državnosti i 80 godina od obnove državnosti Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić svečano je otvorio izložbu pod nazivom “Bosna od Kulina bana do Dejtona”. Ova značajna kulturna manifestacija organizovana je u Muzeju istočne Bosne, a otvaranju su prisustvovali brojni građani, učenici i zvaničnici.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Lugavić izrazio je zadovoljstvo postavkom koja prikazuje ključne događaje iz bogate historije Bosne i Hercegovine. Istakao je važnost očuvanja kulturne baštine i obrazovanja javnosti, te se zahvalio Muzeju istočne Bosne na posvećenosti u organizaciji izložbe “Bosna od Kulina bana do Dejtona” koja podsjeća građane na naslijeđe velikih tradicija te istovremeno naglašava odgovornost prema budućim generacijama.

“Izložba nije samo retrospektiva prošlih vremena već i prilika da razmislimo o našem zajedničkom putovanju prema budućnosti. Hvala vam što ste ovdje da zajedno obilježimo ovaj značajan dan za našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu. Posebno želim zahvaliti Muzeju istočne Bosne na uloženom trudu u organizaciju ove izložbe. Njihova posvećenost očuvanju kulturne baštine i obrazovanju javnosti zaslužuje naše poštovanje”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Izložbu su priredili muzejska savjetnica, Nataša Perić, i kustos historičar, Nermin Ibrić. Postavka obuhvata razdoblje od Kulina bana do Dejtona, naglašavajući važnost mira i potvrđene suverenosti Bosne i Hercegovine. Izložba nije samo putovanje kroz prošlost već i prilika za razmišljanje o zajedničkom identitetu i putu ka budućnosti.

Grad Tuzla