Prof. dr. Muris Đug, kondicijski trener rukometne reprezentacije BiH na prijemu kod gradonačelnika Lugavića

31. Maja 2023.

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik dr.sc. Zijad Lugavić danas je primio prof. dr. Murisa Đuga, koji je zadužen za kondicijsku pripremu u stručnom štabu rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a koji je i redovni profesor na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je izvanredan uspjeh plasiravši se po treći put zaredom na Europsko prvenstvo, koje će se održati u Njemačkoj u januaru 2024. godine. Nakon što su pobjedili reprezentaciju Kosova, Zmajevi su ostvarili još dvije pobjede nad Slovenijom i Crnom Gorom, te zauzeli drugo mjesto koje je osiguralo plasman na EURO 2024.

Gradonačelnik Lugavić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim uspjesima, te kazao: “Čestitam profesoru Đugu na izvanrednom radu i angažmanu u kondicijskoj pripremi naših reprezentativaca. Njegova uloga u postizanju ovih rezultata je izuzetna. Grad Tuzla može biti ponosan na stručnost i predanost naših sugrađana, kao i na dobroj saradnji između lokalne uprave, ustanova obrazovanja i sportskih saveza. Ovi uspjesi su potvrda da se kroz dobru organizaciju i podršku mogu postići vrhunski rezultati. Čestitam rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine na plasmanu na Europsko prvenstvo i želim im sreću i uspjeh u nadolazećim takmičenjima.”

Ova uspješna suradnja između Fakulteta za tjelesni odgoj i sport i Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine rezultirala je stjecanjem diplome trenera za preko 30 rukometnih reprezentativaca u posljednjih sedam godina. Među diplomcima su i kapetan Mirsad Terzić, Nikola Prcet, Alen Ovčina, Marko Panić, te mnogi drugi Zmajevi. U narednoj akademskoj godini, još nekoliko bosanskohercegovačkih  reprezentativaca, kao i svjetski poznatih rukometnih igrača poput Dejana Bombača, Mateja Gabera i Maria Šoštarića, namjeravaju upisati smjer Edukacija trenera u sportu na ovom tuzlanskom fakultetu.

Prof. dr. Muris Đug, već drugu generaciju vodi edukaciju trenera prema kriterijima EHF-ove RINCK konvencije na tuzlanskom Fakultetu za tjelesni odgoj i sport. Predavanja većinom održavaju profesori sa Fakulteta i Univerziteta u Tuzli. Rezultati njihovog stručnog rada su izuzetno vrijedni i grad Tuzla može biti ponosan na njih.