Gradonačelnik Lugavić prisustvovao svečanoj promociji stečenih savremenih kulinarskih vještina srednjoškolaca u ugostiteljstvu i turizmu

15. Marta 2023.

Gradonačelnik Lugavić, danas je, zajedno sa predstavnicima Američke ambasade u BiH i drugim zvanicama, svečano otvorio i održao uvodno obraćanje na završnoj radionici i promociji strečenih savremenih kulinarskih vještina srednjoškolaca u ugostiteljstvu i turizmu a u okviru projekta kojeg finansira Američka ambasada u BiH  – “Jačanje vještina zapošljavanja učenika srednjih škola u ugostiteljstvu i turizmu za veći razvoj turizma”. Projekat se realizuje u okviru BOLD projekta, finansiranog od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na opredijeljenost Gradske uprave Tuzla ka razvoju poslovnog okruženja i turizma na području grada, gradonačelnik Lugavić je ovom prilikom istakao: “Projekat je veoma značajan jer će dati nove vještine, nove kompetencije učenicima Turističko-ugostiteljske škole, da budu još bolje obučeni i  kompetentniji na tržištu rada, za naše privrednike I poslodavce. Projekat ide u korak sa drugim projektima koje realizuje Grad, u kojima, nezaposlene osobe stiču nove vještine i znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu i dobili zaposlenje, posebno u oblasti hotelijerstva, jer znamo da su iz dana u dan zahtjevi sve veći. Želim se zahvaliti Američkoj ambasadi u BiH, koja je prepoznala značaj i potrebu usavršavanja naših učenika kroz praktičnu nastavu kako bi stekli nove vještine i bili konkurentniji na tržištu.”

U toku promocije, organizovan je i kratki panel u kojem su učestvovali predstavnici relevantnih ustanova, na temu “Značaj razvoja kapaciteta učenika srednjih škola u oblasti ugostiteljstva i turizma za veći razvoj turizma“, a potom su učenici JU Turističko-ugostiteljske škole Tuzla, prezentirali stečene savremene kulinarske vještine, koje su se mogle degustirati nakon radionice.

Projektni tim, kao i stručno osoblje kompanije Barista d.o.o., u februaru 2023. godine, uspješno su realizirali četiri radionice praktične izrade slanih i slatkih jela, za učenike JU Turističko-ugostiteljske škole Tuzla, s ciljem unapređenja obrazovnih postignuća i poticaja učenicima da se više uključe u razvoj zajednice kroz veću inicijativu, te promociju zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva i među drugim mladim ljudima.

Završna radionica,  održala se danas, u sali objekta Loft, u Hotelu Tehnograd u Tuzli.