Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u Potočarima: Grad Tuzla i ove godine pomaže rad Memorijalnog centra sa 50.000 KM

28. Maja 2021.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, danas je boravio u Potočarima gdje je u mezarju Memorijalnog centra odao počast svim žrtvama genocida, a zatim razgovarao sa direktorom službe Memorijalnog centra, dr. Emirom Suljagićem. Ovom prilikom, gradonačelnik Imamović i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra, Ševket Hafizović, potpisali su Sporazum o korištenju sredstava iz budžeta Grada Tuzle, sa pozicije „Kapitalni grant za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježe i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine“, kojim je nastavljena finansijska podrška Grada Tuzle aktivnostima Memorijalnog centra, u iznosu od 50.000 KM.
”Podrška grada Tuzle radu Memorijalnog centra počela je prošle godine i ovo je samo potvrda da ćemo nastaviti podržavati rad ove institucije. Memorijalni centar izrasta u instituciju koja će na najbolji način transparentno, odgovorno i programskim trošenjem sredstava na mnoge projekte donijeti najbolje rezultate u očuvanju sjećanja na genocid i rat u Bosni i Hercegovini”, istakao je Imamović.
”Podrška žrtvama genocida treba biti stalna, ne samo kada se približava 11. juli. Mi smo oni koji trebaju sačuvati znanje o tome šta se ovdje desilo, a desio se i počinjen je genocid. Istina o genocidu danas je ugrožena od strane onih koji pokušavaju da ispišu neku drugačiju historiju. Naša borba protiv takvih je u podršci ovakvim institucijama, a to najbolje možemo učiniti ukoliko finansijski podržimo njihove projekte koji su od presudne važnosti kako bi istina o genocidu ostala za buduće naraštaje”, dodao je gradonačelnik Tuzle.

”Potrebno je naglasiti da je Grad Tuzla među prvim gradovima pružio finansijsku podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica prošle godine, a tako je nastavio i ove. Hvala Gradu Tuzli, hvala gradonačelniku Imamoviću i Gradskom vijeću, na nastavku zajedničke borbe protiv minimalizacije i negiranja genocida”, rekao je direktor Emir Suljagić.

Grad Tuzla