Gradonačelnik Tuzle održao sastanak sa ministrom prostornog uređenja, prometa, komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona

8. Jula 2016.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima, održao je danas, u zgradi Gradske uprave, sastanak sa ministrom prostornog uređenja, prometa, komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona, Fahrudinom Brkićem i predsjednikom udruženja GEOPA iz Zenice, Saidom Bečićem. Sastanak su inicirali gosti iz Zenice, interesujući se za iskustva Grada Tuzla u stvaranju radnih mjesta za osobe koje se bave informacionim tehnologijama i robotikom, odnosno za iskustva u osnivanju i radu BIT Centra Tuzla.

Gradonačelnik Imamović je upoznao goste sa razvojem ovog preduzeća, u kojem je do danas kreirano više od 400 radnih mjesta, pretežno za mlade osobe koje se bave informacionim i komunikacionim tehnologijama i robotikom.

„Od otvaranja BIT centra, u oktobru 2005. do danas, više od 50 kompanija je koristilo usluge ovog tehnološkog parka. U BIT centru ćemo, u ovoj godini, ukupno imati blizu 100 novih radnih mjesta. Suština BIT centra je da se firme nadmeću na tržištima znanja i uspješno pobjeđuju na tenderima u Norveškoj, Japanu i drugim zemljama. Zahvalnost za ovaj centar dugujemo norveškoj vladi i norveškim firmama ‘Sintef’ i ‘Siva’, sa kojima smo realizovali prve dvije faze projekta. Realizacijom ovog projekta, omogućili smo da mladi inžinjeri ne odlaze iz Tuzle, kako bi postigli zaradu i pobijedili na svjetskim tržišnim utakmicama, oni sve to postižu iz Tuzle. Ovaj naš tehnološki park, za koji kažu da je najbolji na prostoru Balkana, do sada je relizovao šest hiljada edukacija, a stvoreni su uslovi za stvaranje 400 radnih mjesta i to za visokoobrazovane stručnjake, koji pobjeđuju na tenderima širom svijeta. Nakon što je nedavno otvorena četvrta, u  toku je priprema i pete zgrade BIT Centra i veliki prostor u zgradi Grafičara“, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Gosti iz Zenice predstavili su udruženje GEOPA, koje se bavi promocijom i razvojem OIE, zaštitom okoliša, promocijom i razvojem proizvodnje zdrave hrane i energijske efikasnosti, te je pokrenulo i inicijativu za osnivanje Centra energijske efikasnosti ZDK.

„Trenutno smo u procesu pripreme projekta osnivanja Centra energijske efikasnosti ZDK, u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja,komunikacija i zaštite okoline ZDK. Znajući da Grad Tuzla već ima iskustvo pri osnivanju jednog sličnog centra (Biznis inovacioni centar) učestvujemo u ovom radnom sastanku, kako bismo razmijenili i saslušali iskustva stečena pri osnivanju centra u Tuzli“, izjavio je tokom sastanka predsjednik udruženja GEOPA, Said Bečić.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, delegacija iz Zenice posjetila je BIT Centar Tuzla, gdje su se mogli uvjeriti u postojeće kapacitete, kvalitet usluga i poslovanja, u okviru ovog veoma uspješnog i samoodrživog projekta, koje je Grad pretvorio u javno preduzeće. Tokom današnje posjete Tuzli, gosti iz Zenice obišli su i Centar za energetsku efikasnost, koji je također osnovao Grad Tuzla, u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje se bave ekologijom i energijom.