Gradonačelnik Tuzle organizovao tradicionalno prvomajsko druženje sa djecom

29. Aprila 2022.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, organizovao je, u petak 29.4.2022. godine, na kompleksu Panonskih jezera, tradicionalno prvomajsko druženje sa djecom sa smetnjama u razvoju i djecom iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Druženju je prisustvovalo nekoliko stotina djece iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora, te djece okupljene oko velikog broja udruženja koja djeluju u Tuzli.

„Više od dvadeset godina organizujemo prvomajsko druženje za djecu sa smetnjama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja. Kontinuitet naših majskih susreta prekinula je pandemija. I napokon, nakon dvije godine pauze, danas smo se opet sastali. Drago mi je da su se svi odazvali, da im je prijao ambijent Panonike, muzika, druženje…Vidio sam radost u njihovim očima, na njihovim licima. Mnogi su se pridružili sjajnom orkestru mladih „Balsika“ i sa njima pjevali i plesali.  A mom timu  i meni je važno da se toj dobroj, bezazlenoj i predivnoj djeci, nešto lijepo desi. Želim da damo poruku svima nama da se sa više pažnje i ljubavi odnosimo prema djeci koja su ometena u razvoju i prema djeci bez roditeljskog staranja, sa više empatije prema njihovim roditeljima, da budemo istrajniji u inkluziji djece ometene u razvoju, da budemo u tome jedinstveni“, izjavio je gradonačelnik tokom druženja sa mališanima.

Munevera Džafić, koja je došla u pratnji djece iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja je potvrdila koliko je djeci važno ovo druženje: „Ovo je značajno za našu djecu i ta tradicija nam je nedostaja u prethodne dvije godine. Danas je ovdje 29 mališana iz predškolske grupe i iz školskog odjela, od prvog do četvrtog razreda srednje škole.“

„Koristim ovu priliku da se zahvalim gradonačelniku Tuzle, Jasminu Imamoviću, na ovom finom gestu kojim svake godine obilježi prvomajski praznik sa djecom. Mom djetetu mnogo znači socijalizacija i druženje sa ostalom djecom kako bi bolje napredovao u rastu i razvoju. Sa divnim osjećajima odemo sa ovog događaja“, izjavila je Mirjana Pranjić Jusufović, majka jednog od učesnika prvomajskog druženja  na Panonici.

Grad Tuzla