Gradonačelnik Tuzle primio u posjetu gradonačelnika Gradiške

6. Maja 2021.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, primio je u srijedu, 5.5.2021. u posjetu delegaciju Grada Gradiške, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem. Prijemu je prisustvovala i Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle. Kako je istaknuto ovom prilikom, ova dva grada povezuje narodni heroj Enver Šiljak. Razgovarano je mogućnostima saradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma, a sve kako bi građanima kvalitet života bio bolji.
˝U oblasti kulturnog naslijeđa, ova dva grada veže narodni heroj Enver Šiljak. Mi u Bosni i Hercegovini u odnosima među gradovima treba da potenciramo ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja. Daleko je više onoga što nas veže. Tako možemo stvoriti sinergiju i iz ove krize se izvući kao iz ‘mutne vode’. Enver Šiljak rođen je u Gradišci, a tragično je izgubio svoj život u Tuzli. Zajedno ljubomorno čuvamo uspomenu na narodnog heroja. To je jako važan dio naše zajedničke tradicije koju njegujemo. Cilj nam je da taj iskreni odnos pun entuzijazma i poštovanja širimo kako bi koristili sve faktore razvoja˝, izjavio je gradonačelnik Imamović.
Prema njegovim riječima, prirodno, kulturno naslijeđe i ljudi su glavni faktori razvoja. ˝Cilj nam je ekonomski održiv razvoj, kvalitet života i uključenost građana. Zajedno možemo razmijeniti dobre prakse i iskustva, turiste, povezati udruženja i privrednike“, naglasio je gradonačelnik Imamović.
Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, nije krio svoje zadovoljstvo gostoprimstvom koje im je ukazano u Tuzli. ˝Uspomene prema narodnom heroju se obostrano njeguju u oba grada. Želimo da skinemo prašinu sa događaja i ličnosti, te da im odamo poštovanje. Tradiciju kulturne baštine i našeg istorijskog postojanja na ovim prostorima želimo da prenosimo i na mlađe generacije. Naš odnos u kome baštinimo našu tradiciju daje nam prostora da jedni pored drugih možemo da se razvijamo, da budemo uspješni i da sarađujemo˝, kazao je gradonačelnik Adžić.
Kako je istakao, saradnja ova dva grada ima za cilj unaprjeđenje rada gradskih administracija kako bi što više bili u funkciji građana i privrednika. ˝Želimo da pokažemo međunarodnoj zajednici da naše lokalne uprave mogu biti ekspeditivne i efikasne kao i njihove. Želio bih da se zahvalnim na razmjeni iskustava u vezi međunarodnih projekata. Grad Tuzla i gradonačelnik Imamović su prepoznatljivi u mnogim međunarodnim projektima, naročito u projektima prekogranične saradnje, što je prilika da se razgovara o prekograničnoj saradnji i o tome kako u ovim finansijski teškim vremenima, izazvanim pandemijom koronavirusa, obezbijediti grant sredstava zemalja članica EU. Gradiška ide isto tim putem. Drago mi je da smo u prilici danas da razmijenimo pozitivna iskustva i da vidimo šta možemo da unaprijedimo u radu naših lokalnih uprava, da se posvetimo više građanima i privrednicima˝, rekao je gradonačelnik Adžić.
U delegaciji Grada Gradiške, pored gradonačelnika Zorana Adžića, bili su Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika i Bojan Vujinović, menadžer Grada.