Gradonačelnik Tuzle se sastao sa projektnim timom projekta Panonsko-jadranska veza/PA.CON

2. Novembra 2021.

Projekat Panonsko-jadranska veza/PA.CON sufinansiran je sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske unije kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020. Projektni partneri su, iz Bosne i Hercegovine – Grad Tuzla i Udruženje za razvoj Nerda, iz Hrvatske – Općina Nijemci, koja je ujedno i vodeći partner, dok su iz Crne Gore partneri na projektu JP Nacionalni parkovi i Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice.

Tim povodom, u Tuzli se, u utorak, 2.11.2021. godine, sastao projektni tim kojeg čine predstavnici svih pet partnera u projektu. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, prisustvovao je sastanku projektnog tima, te im čestitao, prije svega, na uspješno pripremljenom projektu, koji je jedan od nekoliko projekata, odabranih u jakoj konkurenciji od preko 160 projekata iz regiona, za sufinansiranje u okviru Interreg Programa prekogranične saradnje. Nakon što su članovi projektnog tima upoznali gradonačelnika sa tokom realizacije aktivnosti u okviru zajedničkog projekta, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo, te napomenuo značaj ovog projekta za sve partnere, a posebno za grad Tuzlu. Jedan od ciljeva Projekta Panonsko-jadranska veza je da svojim rezultatima doprinese  razvoju održivog turizma, korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa u Tuzli i drugim gradovima obuhvaćenih projektom,

Pored infrastrukturne komponente, u okviru koje će u Tuzli biti uređeno izletište Ilinčica,  projekat Panonsko-jadranska veza/PA.CON, ima i edukativnu komponentu,  koja ima za cilj jačanje kapaciteta različitih radnika u sektoru turizma. Tim povodom, u Tuzli je u periodu od 2.-4.11.2021. godine, organizovana zajednička edukacija za učesnike iz Hrvatske, Crne  Gore i Bosne i Hercegovine. Program obuke će omogućiti učesnicima bolje razumijevanje različitih koncepata i tehnika korištenja socijalnih medija u svrhu promocije turističkih proizvoda i destinacija. Sam program će se bazirati na dvostranom pristupu kojim će se omogućiti učesnicima upoznavanje sa mogućnostima oglašavanja na novim platformama i primjenu stečenih znanja u praksi. Polaznici edukacije su predstavnici različitih partnerskih institucija uključenih u oblasti turističke djelatnosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne gore, kao i predstavnici pružalaca usluga i drugih aktera iz ove oblasti iz sve tri zemlje uključene u provedbu Projekta.

Cijeli program se finansira iz evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II sredstava EU. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92, a iznos od 1.578.319,07 EUR sufinansiran je od strane Evropske Unije. Trajanje projekta je 24 mjeseca počevši od 15.10.2020. godine do 14.10.2022. godine.

Grad Tuzla