Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za Ademira Zurapovića, najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaškog sudiju, učesnika Olimpijskih igara u Tokiju

14. Jula 2021.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, upriličio je danas, 14.7.2021. godine, prijem za Ademira Zurapovića,  najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaškog sudiju, koji je dobio poziv da sudi na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će trajati od 23. jula do 08. augusta, a košarkaški turnir se igra od 25. jula do 08. augusta.

„Ja sam ponosan. Ne samo da je Ademir jedini Tuzlak na Olimpijskim igrama u Tokiju kao košarkaški sudija, nego i jedini čovjek iz Bosne i Hercegovine, i jedan od osam košarkaških sudija iz čitave Evrope. Zaista jedna briljantna karijera u jednom veoma odgovornom i dinamičnom poslu, svjetska karijera. Ademir Zurapović  je sudio i na Svjetskom prvenstvu u Kini, a evo sada i na samom vrhu, na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ja sam ponosan i vjerujem da su svi naši građani ponosni. Kao što pratimo utakmice AS Roma-e zbog Edina Džeke, tako ćemo pratiti i ove košarkaške utakmice na Olimpijskim igrama zbog Ademira Zurapovića“, izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Ademir Zurapović, koji je u svojoj  dosadašnjoj karijeri odsudio više od 450 međunarodnih reprezentativnih i klupskih utakmica, rekao je: „Sigurno da je učešće na Olimpijskim igrama san svakog sportiste i sportskog radnika. Samo učešće na Olimpijadi je meni podstrek da radim još bolje, da svoj grad, državu Bosnu i Hercegovinu, i Košarkaški savez BiH predstavim na najbolji mogući način u Tokiju. Zahvaljujem svojoj familiji, prijateljima, kolegama iz košarke i izvan nje, na podršci tokom svih ovih godina. Meni je košarka puno toga pružila u životu i da se ponovo rodim ovaj isti put bih izabrao.“

Ademir Zurapović je FIBA sudija od 1995. godine, njegov posljednji veliki uspjeh, prije poziva za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, je suđenje na Svjetskom prvenstvu u Kini, gdje je sudio osam utakmica, uključujući i utakmicu za treće mjesto između Francuske i Australije. Pored toga, Zurapović je sudio na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj za igrače do 19 godina, na sedam evropskih prvenstava za muškarce, na Evropskom prvenstvu za žene 2007. u Italiji, na brojnim FIBA klupskim takmičenjima i utakmicama FIBA Lige šampiona, gdje je, između ostalog, sudio  utakmicu finala Lige šampiona u Rusiji 2021.