Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za ambasadora Crne Gore u BiH

28. Novembra 2019.

U Gradskoj upravi Tuzle, u četvrtak, 28.11.2019. godine, gradonačelnik, Jasmin Imamović sa saradnicima, upriličio je prijem za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Obrada Stanišića.
Na sastanku se razgovaralo o aktelnim temama u Bosni i Hercegovini, o komunikacijama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te o ekonomskoj, kulturnoj i političkoj saradnji.

„Nj. E. ambasador Crne Gore, gospodin Obrad Stanišić učinio je i Tuzli i meni veliku čast, jer mi je pripala čast da budem prvi domaćin novom ambasadoru Crne Gore u Bosni i Hercegovini. Naša prijateljska zemlja Crna Gora je zemlja članica NATO-pakta i želi da nam pomogne i u atlantskim i u euro integracijama, da budemo partneri, jer zajedno smo jači. Imamo daleko više onoga što nas veže od onoga što nas odvaja. Možemo mnogo pričati o tome koliko smo vezani za Crnu Goru i obrnuto i koliko je važno da budemo što intenzivnije vezani. Govorili smo o komunikacijama, slabe su nam komunikacije i dugo se putuje iz Crne Gore u BiH i obratno i te komunikacije trebamo ojačati. Pričali smo o podršci Bosni i Hercegovini, o ekonomskoj, kulturnoj i političkoj saradnji. Mi kao grad smo potpuno otvoreni za svaki vid saradnje sa gradovima prijateljske Crne Gore“, kazao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

„Veoma sam zadovoljan i počastvovan što sam kao novoimenovani ambasador Crne Gore u BiH u zvaničnoj posjeti gradonačelniku Tuzle, uvaženom gospodinu Jasminu Imamoviću i zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da sa njim danas razgovaram i da razmijenimo mišljenja. Raduje me ono što sam saznao o razvoju Tuzle u zadnjih deceniju, deceniju i pol. Za tuzlansku regiju i podmajevički i majevički kraj sam vezan jer sam u najljepšem dobu svog života, skoro šest godina, proveo radeći na Majevici kao prosvjetni radnik i vežu me lijepe uspomene. Sada dolazim u jednu drugačiju Bosnu i Hecegovinu, ali nadam se i u Bosnu i Hercegovinu koja ima prespektivu. Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju za primjer bilateralne i prijateljske odnose, a BiH sa Crnom Gorom upravo ima najbolje odnose u regionu. Vjerujem da te odnose možemo da unaprjeđujemo i da ima još dosta prostora za bolju saradnju. Kao što je rekao i gradonačelnik Imamović, tako dobri odnosi ne korespondiraju sa našim infrastrukturnim povezanostima i vjerujem da ćemo u BiH iz Crne Gore brže dolaziti i obratno kada se uradi ključna saobraćajnica od Foče do Šćepan Polja. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme za godinu ili dvije dana imati jedan zajednički granični prelaz na tom prostoru što je odlika dobrih bilateralnih i prijateljskih odnosa. Vjerujem da može da dođe i vrijeme da ćemo i avionima iz Podgorice u Tuzlu i obratno dolaziti, da ne govorim o Sarajevu i to je ono što povezuje naše dvije države . Tuzla će biti jedan od gradova gdje ću upoznati zvaničnike iz Crne Gore da ima prostora sa Tuzlom za saradnju kako na kulturnom, ekonomskom, turističkom tako i na svakom drugom planu. Radujem se preporodu Tuzle, da Tuzla više nije samo industrijski grad, nego je i turistički centar, trgovinski centar, što ranije nije bio. Radujem se svakom uspjehu i BiH i Tuzle i vjerujem da ćemo naša iskustva iz Crne Gore i BiH razvijati, unaprjeđivati, a to ne zavisi ni od koga drugog nego samo od ljudi, a vjerujem da su ljudi najveći resurs što sam se danas i uvjerio razgovarajući sa gradonačelnikom Imamovićem“, kazao je Obarad Stanišić, ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini.