Gradonačelnik Zijad Lugavić upriličio prijem za Nedžada Jusića, dobitnika nagrade Europske unije za integraciju Roma

9. Maja 2023.

Nedžad Jusić dobitnik je nagrade  Europske unije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, za Bosnu i Hercegovinu, za 2023. godinu. O značaju  nagrade i integraciji Roma, razgovarano je na prijemu u Gradskoj upravi, a koji je upriličio gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić.

Nedžad Jusić je kroz dvadesetpetogodišnji rad u Bosni i Hercegovini kroz društveno – političke angažmane znatno uticao na doprinos integracije Roma, što je rezultiralo međunarodnim priznanjem koje mu je dodjeljeno u Briselu krajem aprila, a na što je i sam, kako kaže, jako ponosan, te je kazao:. “Ova nagrada je za mene dodatna obaveza da nastavim sa radom kao i prethodnih 25 godina, a to je da radim sa građanima romske nacionalne manjine prvenstveno u gradu Tuzli, da budemo ravnopravni, da imamo iste obaveze i ista prava. Mi smo u Tuzli kao i svi građani, ali treba da povećamo aktivnosti na očuvanju kulturnog identiteta Roma, prvenstveno u gradu Tuzli, a i u Bosni i Hercegovini”.

Gradonačelnik Lugavić uputio je iskrene čestitke vijećniku Nedžadu Jusiću na ovom prestižnom priznanju, nagradi EU za integraciju Roma i ujedno naglasio važnost unapređenja saradnje odnosno, zajedničke gradnje bolje budućnosti svih građana Tuzle.” Ovo priznanje je priznanje svim građankama i građanima Tuzle i dokaz je koliko Tuzla njeguje zajednički život već dugi niz decenija. Od srca čestitam na ovom priznanju, i kažem da je sada naš Nedžad Jusić podigao ljestvicu na viši nivo, tako da imamo obavezu da još više radimo i zajedno gradimo još bolju i kvalitetniju budućnost svih građanki i građana Tuzle.

Nagrade su osim za predstavnike BiH dodjeljene i za predstavnike zemalja Albanije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Turske.