Gradonačelniku Lugaviću prezentovan projekat “Zaboravljena Tuzla”

17. Maja 2023.

U Gradskoj upravi Tuzla, gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić, sastao se sa predstavnicima JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona i JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla.

Tokom sastanka gradonačelniku Lugaviću prezentovane su aktivnosti na projektu “Zaboravljena Tuzla”, a koje su u planu realizacije u narednom periodu, kroz saradnju ove ustanove kulture,  udruženja i ustanove obrazovanja.

Projektom “Zaboravljena Tuzla”, JU Arhiv TK, prigodnom izložbom i katalogom, prezentovao bi profane i sakralne objekte iz osmanskog i austrougarskog perioda, a koji su bili prepoznatljiv simbol izrastanja Tuzle u respektabilan urbani, administrativni, industrijski, univerzitetski, sportski, kulturni i zdravstveni centar.

Projektom bi bili obuhvaćeni objekti, koji su uslijed fenomena slijeganja terena bili oštećeni, ali su konstantno obnavljani i sačuvani, poput Turali-begove džamije, Srpske pravoslavne crkve, Hastahane. Također, objekti koji su porušeni i ponovo izgrađeni: Barok i Čaršijska česma, ali i objekti koji su porušeni i nikada nisu ponovo izgrađeni (Austrijska pošta/Narodna biblioteka, Dom zdravlja Skver, Velika Gimnazija u Tuzli, Hotel “Bristol” i hotel “Grand”, zgrada Behrambegove medrese, željeznička Stanica Musala, Solana Simin Han, Špiritana i Templ (Jevrejski hram). Cilj je da se predmetna izložba, sa pripadajućim maketama ostavi u trajno vlasništvo Gradu Tuzli, kako bi bila svakodnevno dostupna za javnost u određenom prostoru.

Naime, učenici JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola, radit će makete, koje su respektabilne, jer učenici ove škole, kroz razne projekte, pokazali su ne samo vještine u izradi, već su ostavli i upečatljiv trag na dosadašnjem radu.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić izrazio je zadovoljstvo tokom sastanka, zahvalio se sudionicima sastanka na prezentaciji. Također, gradonačelnik je iskazao interes za saradnju Grada Tuzle u realizaciji Projekta, odnosno da se na adekvatan i stručan način javnosti prezentuju radovi učenika Građevinsko-geodetske škole, koja je već prepoznata u zajednici, radom kroz različite projekte koji su od društvenog interesa.