Ministar Nerin Dizdar sastao se sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem

9. Maja 2023.

U Gradskoj upravi Tuzla, upriličen je sastanak gradonačelnika Tuzle dr. sc. Zijada Lugavića, i ministra za raseljena lica i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine Nerina Dizdara.

Tokom sastanka prezentovane su aktivnosti Ministarstva koje su u planu realizacije u narednom periodu, razgovarano je o problematici i poteškoćama sa kojom se jedinica lokalne samouprave susreće u povratničkim sredinama, te su najavljeni javni pozivi koji će biti raspisani u cilju podrške od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

“Tuzla je jedan od najboljih primjera pozitivnog odnosa prema raseljenim licima i njihovoj integraciji u ovu zajednica. Tuzla je prihvatila 60 hiljada raseljenih osoba, gdje se i danas nalazi značajan broj porodica. Razgovarajući sa gradonačelnikom Lugavićem dobio sam informacije o stvarnim potrebama tih ljudi, mislim da ćemo u nadolazećem period ostvariti značajnu saradnju. Neke infrastrukturne projekte ćemo realizirati tokom ove godine, dok ćemo dio u narednom periodu.”, istakao je Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić izrazio je zadovoljstvo sastankom, te je kazao:”Ministru Dizdaru sam predočio naše ideje kako da unaprijedimo život izbjeglih i raseljenih lica koja žive na području Tuzle. U tom kontekstu razgovarali smo o smanjenju režijskih troškova u objektima u kojima su ova lica smještena, konkretno u naselju Solina i naselju Miladije, te o mogućnosti ugradnje solarnih panela, radi smanjenja troškova električne energije. ali i o iznalaženju dodatnih finansijskih sredstava za sufinansiranje režijskih troškova, kako bismo im olakšali troškove života.”