Obilježen 15. maj – Dan odbrane u Tuzli

15. Maja 2023.

U znak sjećanja na odbranu Tuzle od napada agresora i u znak sjećanja na sve bosanskohercegovačke branitelje i njihove žrtve, a posebno na one koji su braneći Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu dali svoje živote, polaganjem cvijeća i vijenaca, te odavanjem počasti poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine i Tuzle, na spomen-obilježjima u tuzlanskom naselju Brčanska Malta, i na Slanoj Banji, danas je obilježen 15. maj, Dan odbrane Tuzle.

Obilježavanju 15. maja prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr Denis Bećirović, koji je naglasio da je 15. maja 1992. godine odbranjena sloboda Tuzle i Bosne i Hercegovine, te kazao:“Danas sam ovdje kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da iskažem duboko poštovanje herojima i braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu i oni koji su napadali na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Između onih koji su branili BiH i onih koji su izvršili agresiju na našu domovinu, između ostalih postoji i velika civilizacijska razlika”. Također je istakao: “Danas je prilika da se pozovu svi u BiH da zajedno gradimo ekonomiju, mir, da se otvaraju nove perspektive, nova budućnost za ljude u našoj zemlji, i u tom smislu svi trebaju raditi u narednom periodu”.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, tom prilikom, kazao je: “Danas obilježavamo 31 godinu od kada su naši hrabri policajci, pripadnici Stanice javne bezbjednosti grada Tuzle, svojom hrabrošću, čestito, časno odbranili građanke i građane Tuzle, odbranili na desetine hiljada izbjeglica, koje su tada boravile u našem gradu, odbranili javnu, državnu i imovinu svih građana, te stvorili preduslove da se u Tuzli i Bosni i Hercegovini formiraju brigade koje su dostojanstveno  branile sve građanke i građane Bosne  i Hercegovine.  Veoma značajan je datum. Ono što je bitno istaći jesu istina, pravda i pomirenje. Istina i pravda su veoma značajne za dokazivanje prošlosti, za dokazivanje da se u Tuzli nije desio zločin, da oni koji su se časno i dostojanstveno odbranili nisu zločinci”.

Danas, 31 godinu poslije uspješnog odbijanja prvog napada na Tuzlu, Grad Tuzla gradi budućnost na istini, časno i s poštovanjem se sjećajući  branitelja koji su položili svoj život za domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i svih civilnih žrtava rata, uz obećanje da njihovu žrtvu neće nikada zaboraviti i da će i dalje gajiti i njegovati tradiciju antifašizma, zajedničkog života i tolerancije.

Uz predstavnike Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, građani i građanke danas su iskazali poštovanje poginulim braniteljima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, kao i svim civilnim žrtvama rata.