Obilježen 25.5. – Dan sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

25. Maja 2021.

Dan kada je počinjen zločin na Kapiji, kada je jednom agresorskom granatom sa Ozrena prekinut 71 mladi život, jedan je od najtežih dana u historiji Tuzle. U znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost i sve civilne žrtve rata, Grad Tuzla svake godine organizuje komemorativno obilježavanje 25. maja.

25.maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta, Karadžićeva i Mladićeva paravojska i oficiri tzv. Vojske Srpske Republike, granatom ispaljenom sa Ozrena, ubili su sedamdesetjednu građanku i građanina Tuzle, a ranili njih stotinu dvadeset četiri. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine.

Roditelji ubijene mladosti, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, kao i druge zvanične delegacije i brojni građani, položili su vijence i odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti, na Aleji mladosti na Slanoj Banji i na mjestu stradanja na Kapiji.Spoznaja da je pravomoćno presuđeni ratni zločinac Novak Đukić na slobodi, 26 godina poslije masakra, porodice žrtava, ranjene na Kapiji i građanke i građane Tuzle itekako boli. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je kazao da je neophodno  od vlasti Srbije intenzivno tražiti da predaju pravomoćno presuđenog ratnog zločinca. „Mladost Tuzle bila je žrtva najtežeg ratnog zločina. Ratni zločinac Novak Đukić je pravosnažno osuđen i sada ga Srbija drži tamo. Zahtijevamo od vlasti Srbije da predaju ratnog zločinca Bosni i Hercegovini i da on odsluži kaznu koja mu je presuđena. To je velika sramota. Ako ga ne predaju to znači da negiraju zločin. Negiranje zločina je prijetnja novim zločinom. Na Balkanu može biti mira i pomirenja, ali neka svi ratni zločinci završe u zatvoru. Mi pamtimo i opominjemo. Ovo se zaboraviti ne može, ovo je jedna velika kolektivna tragedija. Ovo je rana koja ne zarasta˝, istakao je Imamović.

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Opcinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle, a Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona.

Za sve građane Tuzle, 25. maj je  dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani Tuzle i Grad Tuzla još od 1995. godine, na dostojanstven način,  komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Protokol komemorativnog obilježavanja 25. maja bio je prilagođen mjerama koje su na snazi u cilju prevencije i zaštite od pandemije koronavirusa.

GRAD TUZLA