Obilježen 25.novembar 1943.godine – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

26. Novembra 2019.

Povodom obilježavanja 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 76 godina od održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, u ponedjeljak 25.11.2019. godine, gradonačelnik Tuzle, vijećnici Gradskog vijeća Tuzle, članovi udruženja i organizacija položili su cvijeće i  vijence na spomenike partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na groblje civilnih žrtava rata i odali poštovanje svima koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali svoje živote.

“Bosna i Hercegovina ima višestoljetni kontinuitet postojanja, a na zasjedanjima ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a 1943. godine ona je ponovo rođena, tada kao Republika. Tome je prethodio pravi zaokret u Drugom svjetskom ratu, 2. oktobra 1943. godine, kada je naš grad oslobođen i kada su ova zasjedanja dogovorena. Kada govorimo o ZAVNOBiH-u i AVNOJ-u govorimo o onim Bosancima i Hercegovcima koji su bili, koji jesu i koji će tek da budu. Moramo znati i to da smo sada bliže NATO paktu i Evropskoj uniji nego prije i potrebniji smo Evropskoj uniji nego ikada. Dok ne bude mirna Bosna i Hercegovina, nema ni mira na Balkanu. Samo kad je bila mirna Bosna, tad je bilo mirno i sve oko nje. Obilježavamo Dan državnosti BiH sa željom da što prije postanemo članicom Evropske unije i NATO pakta”, u izjavi za medije kazao je gradonačelnik Imamović, te svim građankama i građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine čestitao 25.11. – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća, obilježavanje Dana državnosti  nastavljeno je svečanom sjednicom Gradskog vijeća Tuzle. Prilikom svog obraćanja prisutnima, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, između ostalog, istakao je značaj i veliku ulogu Bosne i Hercegovine kao faktora stabilnosti, nosivog stuba mira i razvoja na Balkanu i u Evropi. „ZAVNOBiH i AVNOJ postali su pravni osnov i za referendum 1.marta 1992. godine i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine u avnojevskim granicama. To je osnov suverenosti i državnosti svih republika bivše Jugoslavije. Ratni zločinci Milošević, Karadžić, Mladić i ostali, agresijom na Bosnu i Hercegovinu krenuli su u rušenje tekovina ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, u rušenje ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine. Branioci Bosne i Hercegovine su braneći našu zemlju od agresije, branili ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, branili antifašističke tekovine ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, pa su branioci Bosne i Hercegovine prva antifašistička vojska, nakon pojave novog fašizma u Evropi. Bosna i Hercegovina je 1992. godine bila ugrožena fašističkom agresijom i negatorima antifašističke borbe njenih naroda i narodnosti. U odbrani Republike, posebnu smetnju su predstavljali neki koji su se zaklinjali u BiH, ali im je mržnja prema antifašističkoj tradiciji bila jača od ljubavi prema Bosni i Hercegovini”, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Imamović, te svoj govor zaključio riječima: „ Pozivam nadležne organe i vlasti u BiH da nepriliku, koja nas je zatekla u vidu migrantske krize, pretvore u priliku za Bosnu i Hercegovinu, u priliku da postanemo članica NATO pakta i Evropske unije. Evropa nas sada treba više nego ikada prije, ako nas prihvate, mi ćemo umjesto faktora nestabilnosti, postati faktor zaštite EU. Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina će postati snažnom i neprobojnom branom. Bit ćemo otvoreni i htjeti dobrodošlicu svakome, ko god je i odakle god je, ali ne u mjeri da time ugrozimo prava, slobode i sigurnost naših građana i EU.To bi nam omogućilo normalan nastavak razvoja BiH i posebno Tuzle… Tuzla će, nadam se, baš kao i 2.10. 1943. godine, Bosnu i Hercegovinu pokrenuti naprijed.”