Obilježeno 40 godina Omladinske radne akcije „Aerodrom Tuzla 1979“

26. Novembra 2019.

Cjelodnevnim aktivnostima i prigodnim programom u utorak, 26.11.2019. godine, obilježeno je 40 godina od Omladinske radne akcije „Aerodrom Tuzla 1979“. Brigadirke i brigadiri akcije, posjetili su tuzlanski aerodrom i barake u naselju „Mladost“ u Dubravama gdje su tokom akcije bili smješteni. Nakon obilaska, u maloj dvorani SKPC Mejdan, upriličena je i smotra bivših brigadira na kojoj su se prisutnima obratili gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, nekadašnji predsjednici omladine SRBiH i SFRJ, Rasim Kadić i Bogić Bogićević.

„Čitao sam knjigu Tuzla moje mladosti i tu sam naišao na jedan nevjerovatan podatak, gradnju tuzlanskog aerodroma Tito je naredio krajem septembra 1944. godine. Formirane su omladinske radne brigade, pretežno od žena i maloljetnih muškaraca i maloljetnih boraca. Imali su velike radne akcije gradnje aerodroma i kopanja uglja u jesen 1944. godine. Kakvu je viziju mogao imati Tito, njegov tim u to doba, da kad nisu ni gradovi BiH oslobođeni, a pogotovo ne gradovi i šire bivše Jugoslavije, on kreće u gradnju aerodroma u Tuzli. I onda se nije čuditi onome što je nakon toga učinjeno. Neki od ciljeva ovih akcija su bili razvijanje entuzijazma, humanosti i nesebičnosti. Bila su to vremena kada je bilo više onih koji su se pitali šta će oni dati državi, nego onih koji su se pitali šta će država dati njima. Ta misija nesebičnosti napravila je dobre ljude i ja ovdje ne vidim nikoga ko je u turbulentnim vremenima raspada jedne zemlje i rata izgubio obraz, a vidim dosta najzaslužnijih građana Tuzle, za normalnost Tuzle i u onim nenormalnim uslovima rata, za čuvanje jednakih prava svih bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i svaku drugu pripadnost. Uradili ste značajne stvari 1979. godine, a ko ne vjeruje neka ode na tuzlanski aerodrom i vidi odakle nam sve avioni dolaze i gdje sve avioni lete. Ovaj grad, a i šire vama duguje zahvalnost, ja vam se zahvaljujem, zahvaljujem organizatorima, zahvaljujem ovdje prisutnim gostima, velikom prijatelju Tuzle i počasnom građanininu Tuzle Bogiću Bogićeviću, gradonačelniku Tuzle u najtežim ratnim i teškim poratnim vremenima, Selimu Bešlagiću, predsjedniku omladine Rasimu Kadiću, hvala Adiju Rifatbegoviću koji se potrudio u organizaciji. Mnogo je među vama mojih ličnih poznanika, meni jako dragih ljudi, a ovi koje nisam imao sreću upoznati isti su kao meni jako dragi ljudi, jer ne biste bili u radnoj brigadi i ne biste bili u ovom stroju zajedno, hvala vam i sretno”, u svom obraćanju prisutnim brigadirima kazao je gradonačelnik Imamović.

Nakon smotre brigadira, u Ateljeu Ismet Mujezinović, upriličena je izložba fotografija, brigadirskih obilježja i dokumenata, koju su pripremili kustosi Galerije portreta i inicijator cjelokupne manifestacije Adi Rifatbegović.