Održana 5. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle

19. Maja 2021.

Danas, 19. 05. 2021. godine, sa početkom u 9:00 sati, u zgradi Gradske uprave Tuzla održana je 5. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle. Sjednica je održana uz korištenje odgovarajućeg informaciono-komunikacijskog sistema (ZOOM aplikacija).
Na sjednici su, između ostalog, razmatrani izvještaji o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća, čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, za period 1.1.-31.12.2020. godine (JP RPC Tuzla – Inkubator Lipnica d.o.o., JP SKPC Mejdan d.o.o., JP Gradska veterinarska stanica d.o.o. Tuzla, JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Tuzla i JKP Pannonica d.o.o. Tuzla) izvještaji o radu i poslovanju javnih ustanova, čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla, za perido 1.1.-31.12.2020. (JU NUB Derviš Sušić, JU Gradski stadion Tušanj, JU Centar za kulturu, JU Centar za socijalni rad, JU Narodno pozorište i JU za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete), prijedlozi, odnosno nacrti odluka iz oblasti urbanističko-prostorne regulative, imovinsko-pravnih odnosa, zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te niz odluka vezanih za zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Grada Tuzle. Na sjednici su, također, razmatrani Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Grada Tuzle, Informacija o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, Informacija o realizaciji Akcionog plana za mlade 2017.-2019. godina, Prijedlog Odluke o načinu utvrđivanja postojanja tehničkih mogućnosti priključenja na komunalnu infrastrukturu za snabdijevanje toplotnom energijom i drugi materijali u funkciji pripreme za narednu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla.
Nakon završetka sjednice Kolegija, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, ukratko je prezentirao sjednicu i razmatrane materijale: „Osnivač javnih preduzeća i javnih ustanova je Gradsko vijeće, ali Kolegij gradonačelnika razmatra da li su izvještaji o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova sačinjeni u skladu sa metodologijom, koju je Gradsko vijeće usvojilo. Svi smo bili u izuzetno teškoj situaciji zbog pandemije, tako da su u toku 2020. godine bile velike intervencije od strane Budžeta Grada da sačuvamo osnovne funkcije javnih preduzeća i javnih ustanova. Neki od njih su dobili sredstva i od viših nivoa vlasti i od stranih subjekata. Nama je bio cilj da JP RPC Tuzla – Inkubator „Lipnica“ kao preduzeće opstane, koji je zahvaljujući našoj podršci i opstao, ali je također bio u mogućnosti da pruži subvencije i olakšice firmama koje rade unutar Inkubatora „Lipnica“. JP SKPC „Mejdan“ je bio pogođen pandemijom, ali i velikom poplavom. Naša intervencija u Mejdanu je bila veoma značajna. Završen je projekat i očekujemo početak radova. Naša ambicija je da se Mejdan kompletan renovira i obnovi, uz sanaciju štete. Gradska veterinarska stanica je imala sjajan izvještaj. Napravili smo dobar azil kod Veterinarske stanice, dobili međunarodne certifikate i preko 1700 pasa je obrađeno i izvezeno u zemlje EU. To tako ne radi niti jedan grad u BiH i mi smo po takvom humanom načinu zbrinjavanja pasa na evropskom vrhu. JKP Vodovod i kanalizacija ima dobar izvještaj. Radi gigantski posao oko realizacije KfW kredita, vezano za dugoročno vodosnabdijevanje Tuzle do 2035. godine. JKP Pannonica je za nas posebno preduzeće. Pannonica je velika razvojna šansa , kao i turizam i hotelijerstvo. Panonika je otvoreni prostor, ima slanu i hlorisanu vodu i to će biti najsigurnije mjesto za boravak ovoga ljeta.
JU Centar za socijalni rad Tuzla je pružio veliku pomoć , a također i Ministarstvo sigurnosti BiH, na čelu sa gospodinom Fahrudinom Radončićem, u rješavanju problema migrantske krize uoči same pandemije. Dobri su izvještaja JU Biblioteka Derviš Sušić, kao i Gradskog stadiona Tušanj i Centra za kulturu Tuzla. JU Narodno pozorište Tuzla, koje je najnagrađivanije pozorište u posljednje dvije godine u BiH, uz Kamerni Teatar 55 u Sarajevu, je također imalo dobar izvještaj. Učinili smo veliki trud da sačuvamo JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla, kojoj je u jednom periodu bio zabranjen rad radi pandemije, i uspjeli smo u tome. Bogatiji smo za obdanište u Gornjoj Tuzli i dovršavamo interijer jednog obdaništa u istočnom dijelu grada.
Razmotrili smo zoning plan dijela privredne zone „Poljana zapad“ i donijeli odluku o provođenju tog plana. Također, razmatran je i Regulacioni plan postorne cjeline Zona budućeg razvoja „Putnički terminal Zapad“ , gdje će biti izgrađen značajan broj objekata, a na taj način stvaramo uvjete za domaće i direktne strane investicije.
Imali smo malu izmjenu Odluke o administrativnim taksama i tarifi opštinskih administrativnih taksi, a vezano za potrebu uvođenja vjenčanja nedjeljom, po željama građana.
Razmatrali smo i prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Grada Tuzle. Razmatrali smo i našu politiku prema mladima i niz drugih odluka.
Ono što je posebno važno je to da smo mi davno sačinili tekst novog Statuta Grada Tuzle, međutim nije postojala dovoljna većina glasova u Gradskom vijeću. Danas je Statutarna komisija Gradskog vijeća jednoglasno utvrdila prijedlog Statuta Grada Tuzle i ja se nadam da ćemo od 27. maja imati novi Statut Grada Tuzle, u skladu sa kojim će građani u mjesnim zajednicama imati pravo da biraju i da budu birani u organe upravljanja u mjesnim zajednicama i u savjete mjesnih zajednica. Predsjedavajući Gradskog vijeća će prema novom Statutu imati više zamjenika, kako bismo mogli unutar Vijeća ispoštovati nacionalnu strukturu stanovništva u gradu. Mislim da je ovo lijepa vijest i očekujem minimalno dvotrećinsku većinu za ovaj prijedlog.“

Grad Tuzla