Održana promocija knjige Trzaji

17. Februara 2015.

Danas je u Međunarodnoj galeriji protreta Tuzla, 17. 02. 2015. godine održana promocija knjige pod nazivom ”Trzaji”, autora Silvija Strahimira Kranjčevića. Tim povodom prisutnima su se obratiti književnik Mile Stojić, zatim direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, direktor NUB “Derviš Sušić ” Tuzla i Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović.

U svom izlaganju gradonačelnik Imamović je naveo kako je Kranjčević postao dio kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle upravo zbog činjenice da je knjiga štampana i objavljena u Tuzli.

Književnik Mile Stojić je govorio o značaju i uticaju pjesnikovih djela na razvoj književnosti u BiH osvrčući se na period kada je knjiga prvi puta ugledala svjetlo dana upravo u našem gradu.

Prema riječima Šejle Šehabović, zaostavština ovog uticajnog pjesnika u potpunosti očuvana i restaurirana nalazi se u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Ona je ovom prilikom ujedno i pozvala zainteresovane da posjete muzej, gdje mogu vidjeti radnu sobu sa svim pjesnikovim knjigama, bilješkama te rukopisima. Sve je ostalo autentično, kao da je pjesnik tog momenta ustao od svog stola, ostavio mastionicu i pero te odšetao niz Baščaršiju.

Direktor NUB ”Derviš Sušić” se zahvalio svima koji su omogućili realizaciju ovog veoma značajnog pprojekta i naveo da Tuzla nastavlja čuvati kulturno historijsko naslijeđe.

Promocija knjige je održana povodom 150. rođendana ovog pjesnika, a riječ je o reprint izdanju autora iz 1902. godine.

Silvije Strahimire Kranjčević rođen je u Senju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po nagovoru oca pošao je u Rim da uči vjersku školu, ali je u kolegijumu u Rimu ostao svega osam mjeseci, jer nije imao volje za svećenički poziv. U Zagrebu je stekao učiteljske kvalifikacije, zatim je službovao kao učitelj u Mostaru, Livnu, Bijeljini i Sarajevu. U Sarajevu je uređivao književni list.

Umro je u Sarajevu 1908. godine.