Okrugli sto: Analiza spremnosti službi zaštite i spašavanja za reagovanje u kriznim situacijama, u skladu sa praksom EU

15. Februara 2023.

U Tuzli će u srijedu, 15. februara 2023. godine, biti organizovan okrugli sto o temi “Analiza spremnosti službi zaštite i spašavanja za reagovanje u kriznim situacijama, u skladu sa praksom Evropske unije”. Cilj okruglog stola je podizanje svijesti građana i poslovnog sektora o smanjenju rizika od katastrofa. Tema je posebno aktuelna u vrijeme kada svakodnevno u medijima pratimo kako se brojne ekipe zaštite i spašavanja iz cijelog svijeta bore sa posljedicama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Tokom okruglog stola bit će analizirani i postignuti rezultati u okviru projekta COPRIS, u čijem je fokusu unapređenje ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta službi zaštite i spašavanja na području Grada Tuzle.

Projekat COPRIS i institucije zaštite i spašavanja imaju isti cilj, a to je jačanje kapaciteta i podizanje spremnosti i odgovora na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem, poštujući najbolje evropske prakse u upravljanju rizicima od katastrofa.

Ovaj događaj se realizuje u okviru projekta “Jačanje kapaciteta institucija za zaštitu i spašavanje” (COPRIS), kojeg realizuje Grad Tuzla zajedno sa Crvenim križem/krstom grada Tuzle i partnerima iz Sremske Mitrovice, a koji se provodi u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta predpristupne pomoći (IPA II). Program je finansiran sredstvima Evropske unije.