Podrška poljoprivrednoj proizvodnji u Gradu Tuzli

29. Aprila 2020.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je danas, 29.4.2020. godine, u Gradskoj upravi, primio korisnike projekta „Poboljšanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje uz podršku dijaspore“, kojima su dodijeljeni plastenici za proizvodnju ljutih paprika. Ugovori su potpisani sa sedam poljoprivrednika, koji su odabrani putem javnog poziva. Ova inicijativa je podržana u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“, kojeg finansiraju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Vlada Švicarske, a realizuje se u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH. Ukupna vrijednost projekta je 84.000 KM, od čega su 50.000 KM sredstva donatora, 14.200 KM učešće Grada Tuzle i 20.000 KM učešće korisnika.

Prisutni poljoprivrednici su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalili se Gradu Tuzli, gradonačelniku i Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu na podršci. Istakli su da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda.

Gradonačelnik je podsjetio na važnost domaće, lokalne proizvodnje hrane, naročito u periodu ekonomske i socijalne krize koja nas očekuje kao posljedica pandemije.

„Najvažnije je imati kontinuitet i dobro planirati aktivnosti. Mi smo ove godine, sredstvima planiranim još u Budžetu za 2019. godinu, podržali 72 poljoprivredna proizvođača u nabavci đubriva i 81 poljoprivrednog proizvođača u nabavci rasadnog materijala. Istrajavajući na našoj kontinuiranoj podršci razvoju poljoprivrede, u Budžetu za 2020. godinu smo planirali i sredstva za razvoj poljoprivrede. Ovih dana se realizuju i ova sredstva, podjelom paketa sjemena, đubriva i goriva za još 130 korisnika. Danas smo, uz postojećih 16 proizvođača ljutih paprika, koji su podržani prošle godine, dodali još njih sedam. Potpisali smo ugovore sa njima za dodjelu plastenika za proizvodnju ljutih paprika. Od strane stručnjaka iz dijaspore, našim agronomima su prenesena znanja iz oblasti organske proizvodnje hrane, a oni će dalje stečena znanja prenositi poljoprivrednim proizvođačima, biti njihovi treneri. U narednom periodu Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu će realizovati i podjelu stočne hrane, pogačica za pčele i posudica za pakovanje gljiva. Dakle, ove godine ćemo, kroz različite programe i projekte Grada Tuzle, podržati više od 500 poljoprivrednih proizvođača. I to nije sve. Cilj nam je da ostvarimo više, pa smo aplicirali i za sredstva Federalnog ministarstva poljoprivrede. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat, uz postojećih 500, moći podržati još minimalno 350 poljoprivrednih proizvođača. Realizacijom ovih vidova podrške u proizvodnji hrane, Grad Tuzla će značajno doprinijeti očuvanju uspostavljene poljoprivredne proizvodnje, te povećanju proizvodnje hrane, što u konačnici treba da osigura bolju snabdjevenost tržišta domaćim poljoprivrednim proizvodima, ali i sredstva za opstanak poljoprivrednih proizvođača, njihovih porodica i kooperanata“, izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

 

Grad Tuzla