Poljoprivreda kao razvojni i socijalni resurs

13. Januara 2015.

Grad Tuzla će u toku 2015. godine učiniti značajan razvojni iskorak u cilju unapređenja primarne poljoprivredne proizvodnje, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja socijalnih prilika u društvu. Ulaganje u proizvodnju hrane zapravo je ulaganje u socijalnu stabilnost, kroz otvaranje mogućnosti svim građanima da ne budu žrtve teške ekonomske situacije, već da postanu akteri proizvodnje i plasmana prehrambenih proizvoda.

Kroz razvojne programe primarne poljoprivredne proizvodnje, Grad Tuzla nudi jednaku mogućnost za sve, posebno za nezaposlene, koji na ovaj način imaju šansu da postanu proizvođači hrane i aktivni sudionici na tržištu prehrambenih proizvoda.

Grad Tuzla će i u narednom periodu ponuditi široki spektar mogućnosti uključenja zainteresiranih građana u poljoprivredu, sa posebnim akcentom na one koji tek ulaze u ovu djelatnost i na ovo tržište.

U tom cilju, za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u toku 2015. godine predvođeno je 150.000 KM, dok će 297 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu biti putem javnog poziva dato u zakup fizičkim i pravim licima. Raspoloživi zemljišni resursi se na ovaj način stavljaju u funkciju stvaranja boljih socijalnih uslova, te postepenog stvaranja radih mjesta u obiteljskim poljoprivrednim gazdinstvima.

Grad Tuzla strateški razvija poljoprivredne i poduzetničke modalitete koji će omogućavati razmah privatne inicijative, kao mogućnost da mnoge socijalno ugrožene kategorije stanovništva pronađu put ka privređivanju, te obezbjeđivanju i plasmanu hrane na tržište.