Posjeta delegacije iz Belgije gradu Tuzli

11. Novembra 2021.

U okviru sedmodnevne posjete Bosni i Hercegovini, u organizaciji Hannah Arendt Instituta u Mechelenu, u četvrtak, 11.11.2021. godine, Tuzlu je posjetila delegacija iz Belgije. Glavni fokus posjete Bosni i Hercegovini je historija posljednjeg rata, a pored Sarajeva, Mostara, Srebrenice, Prijedora i Kozarca, u planu putovanja se našla i Tuzla, prema riječima članova delegacije „kao najmultikulturalniji grad“. Tim povodom, članovi delegacije su izrazili želju da se susretnu sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem.
Gradonačelnik Jasmin Imamović susreo se sa gostima i organizatorima posjete u Ateljeu Ismet Mujezinović, te im predstavio kratku historiju Tuzle i sve ono po čemu je Tuzla specifičan grad u Bosni i Hercegovini. U izjavi nakon susreta sa delegacijom iz Belgije, gradonačelnik Imamović je rekao: „Radi se o ljudima koje zanimaju konflikte situacije. Zanima ih sve o BiH, kako odgovoriti na konflikte, da se oni preveniraju i da ih ne bude. Ja sam održao jedno predavanje o BiH i posebno o Tuzli i dobrim praksama Tuzle. Jako je važno da se mi predstavimo strancima jer neprijatelji Bosne i Hercegovine jednostavno vjeruju da više puta ponovljena laž postaje istina, pa sam objašnjavao o našim nacijama, o našim međunacionalnim odnosima, o tradiciji Tuzle i Bosne i Hercegovine. Mislim da su zadovoljni. Imali smo jedan lijepi razgovor, a kada je u pitanju tradicija Tuzle, mi imamo što kazati i što pokazati“, rekao je gradonačelnik Tuzle.
Satko Mujagić, Bosanac koji živi u Briselu i radi za Evropsku komisiju, jedan od vodiča i organizatora ove posjete, objasnio je da je Hannah Arendt Institut nedavno osnovan kao podružnica poznatog muzeja u Mechelenu, koji se bavi temama kao što je polarizacija, diskriminacija, čuvanje sjećanja, te organizuju studijske posjete i obilaze mjesta koja su važna zbog kulture i historije, ali i mjesta konflikta. „To su ljudi koji su zainteresovani za Bosnu i Hercegovinu, najviše sa aspekta rata, onoga što se desilo u ratu i kakav je uticaj svega toga danas. U Tuzli je glavni cilj bio da posjetimo Identifikacioni centar za Podrinje. Moj prijatelj Mehmed Pargan će nam biti vodič kroz Tuzlu, a gospodin Imamović je našao vremena da nas dočeka i kaže nam nekoliko stvari o gradu Tuzli i suživotu, jer je Tuzla jedan od simbola multikulturalnog života u BiH, kakav je bio i prije rata. Tuzla je jedan od primjera da se može živjeti zajedno“, izjavio je Mujagić.
Marjan Verplancke, koja radi za Hannah Arendt Institut u Mechelenu, rekla je, „Mi smo došli u BIH jer smatramo da je u pitanju veoma interesantna i nedavna priča o tome kako polarizacija može dovesti do užasnih ratova. Polarizacija je jedna od važnih tema kojima se bavi Institut. Želimo ljudima koji putuju sa nama pokazati šta se dogodilo ovdje i da pokušamo naučiti iz situacije u Bosni i Hercegovini. Mislim da su učesnici ove posjete veoma iznenađeni pričom u BiH, koja im je otvorila oči u smislu da je ovo prekrasna zemlja, sa ljubaznim i gostoljubivim ljudima. Sa druge strane, razumijemo da je ovo jedna kompleksna zemlja sa mnogo političkih problema. Impresije su pomiješane.“
Nakon susreta sa gradonačelnikom, za članove delegacije je organizovan obilazak grada.

Grad Tuzla