Potpisani ugovori sa korisnicima sredstava Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH

11. Decembra 2014.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, danas je održao sastanak s direktorom Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, Jasminom Jaganjcem i voditeljem UNDP-ovog programa oporavka, Edisom Arifagićem i njihovim saradnicima. Ovom prilikom, gradonačelnik Tuzle i direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH potpisali su pet ugovora sa vlasnicima objekata, čiji su objekti totalno uništeni tokom klizišta i poplava u maju i augustu 2014. godine.Vrijednost nočane pomoći po objektu je 35.700 KM. Danas je potpisan i jedan ugovor sa predstavnikom firme Bee Med iz Tuzle, kojoj je, također, dodijeljena pomoć Federalnog fonda u iznosu od 2.000. KM.

„Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, osigurao je finansijska sredstva za popravak i sanaciju 10 kuća koje su uništene u poplavama i klizištima, tako da su vlasnici pet kuća već danas potpisali ugovore o doniranim sredstvima, dok će uskoro biti dodjeljena finansijaska sredstva za sanacijiu i preostalih pet“, izjavio je tokom sastanka direktor Federalnog fonda Jasmin Jaganjac. On je dodao i to da je Upravni odbor fonda donio odluku o dodjeli pomoći u iznosu od 158.000 KM za sanaciju šteta od poplave i klizišta JKP „Panonica“ Tuzla. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović danas je između ostalog istakao da je ovo korak u nizu u izgradnji, sanaciji i obnovi objekata, a da je iz budžeta Grada Tuzla, do sada uloženo preko 6 miliona KM za spašavanje kuća na padinama oko Tuzle. Gradonačelnik je zahvalio Fedralnom fondu, kao i UNDP-u, koji implementira sredstva EU programa, na dosadašnjoj saradnji i podršci u sanaciji šteta nastalih uslijed jedne od najvećih prirodnih nesreća u historiji Tuzle. Na sastanku su dogovorene i naredne aktivnosti na realizaciji pomoći, kako u izgradnji kuća, tako i na prevenciji i trajnom saniranju klizišta.