Potpisani ugovori sa neprofitnim organizacijama, udruženjima i fondacijama za realizaciju 48 projekata na području grada Tuzle

4. Avgusta 2022.

U četvrtak, 4.8.2022. u Gradskoj upravi Tuzle, upriličeno je potpisivanje ugovora sa neprofitnim organizacijama kojima su dodijeljena sredstva po Javnom pozivu za dodjelu finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2022. godinu za podršku projekata neprofitnih organizacija. Javni poziv je objavljen 2.6.2022. godine i bio je otvoren do 23.6. 2022. godine. Po ovom Javnom pozivu izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 299.021,50 KM za finansiranje 48 projekata, sa pet grantovskih pozicija. Ovom prilikom su potpisani ugovori sa korisnicima sredstava sa pozicija:

  • Grantovi neprofitnim organizacijama-uduženja, organizacije i fondacije izdvojena su sredstva u iznosu od 90.000,00 KM za realizaciju 16 projekata koji se odnose na: unapređenje kvaliteta života građana treće životne dobi, socijalno uključivanje osoba sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom te svih marginaliziranih grupa, ljudska prava i ravnopravnost spolova.
  • Grantovi neprofitnim organizacijama-sport izdvojena su sredstva u iznosu od 93.000,00 KM za realizaciju 20 projekata koji su usmjereni na unapređenje sportskog ambijenta u cilju stvaranja vrhunskih sportista, uključivanje djece i adolescenata u sportske i vannastavne aktivnosti i očuvanje tradicije sportskih vrijednosti kroz promociju sportskih rezultata.
  • Grant za realizaciju Akcionog plana za Rome izdvojena su sredstva u iznosu od 60.000,00 KM za pet projekata koji se odnose na socijalno uključivanje djece i osoba sa teškoćama u razvoju i invaliditetom i svih marginaliziranih grupa, ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, zaštita i promocija ljudskih prava i prava djeteta, promociju kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe i promociju umjetničkog stvaralaštva, kulture i tradicije.
  • Grant za ostale nacionalne manjine dodijeljena su sredstva za realizaciju tri projekta u iznosu od 11.644,00 KM koji su usmjereni na promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i promocija umjetničkog stvaralaštva, kulture i tradicije.

Ugovori sa omladinskim organizacijama, korisnicima sredstava sa pozicije Grantovi za projekte za mlade,  kojima su dodijeljena sredstva za realizaciju četiri projekta u iznosu od 44.377,50 KM, potpisani su 2.8.2022. godine.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u svom obraćanju prisutnim potpisnicima ugovora se zahvalio na saradnji i na uspješno pripremljenim i prijavljenim projektima na Javni poziv koji je objavila Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu. „Čestitam vam na vašem dosadašnjem radu i na kvalitetnim projektima koji će doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana i građanki Tuzle, posebno onih koji dolaze iz reda marginaliziranih grupa. Putem Javnog poziva, koji je objavljen početkom šestog mjeseca, iz Budžeta Grada Tuzle za 2022. godinu dodijeljeno je oko 300.000 KM za 48 projekata neprofitnih organizacija – udruženja, organizacija i fondacija. Ovom prilikom vam zahvaljujemo i na preciznom izvještavanju o korištenju sredstava iz Budžeta Grada Tuzle“, istakao je gradonačelnik.

Tifa Tučić, predsjednica Udruženja slijepih i slabovidih osoba, istakla je kako podrška Grada Tuzle radu njihovog udruženja puno znači, te dodala: „Aplicirali smo sa projektom edukacije nezaposlenih fizioterapeuta, jer je prostor za njihovo zapošljavanje veoma ograničen zbog predrasuda poslodavaca i kroz ovaj projekat vidimo veliku priliku za sve učesnike u projektu“.

Jedan od projekata koji će biti finansiran/sufinansiran iz Budžeta Grada Tuzle sa pozicije Grant za realizaciju Akcionog plana za Rome, je projekat Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“. Indira Bajramović, predsjednica Udruženja, se zahvalila na kontinuiranoj podršci Grada Tuzle od osnivanja Udruženja, te pojasnila da se projekat koji je odabran po Javnom pozivu odnosi na ostvarivanje prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu ugroženih kategorija stanovništva.

I predstavnica Crvenog križa Tuzlanskog kantona, Merima Sarajlić, je istakla važnost kontinuirane podrške Grada Tuzle aktivnostima Crvenog križa TK: „Moram naglasiti da je Grad Tuzla prepoznao značaj osoba treće životne dobi, koje i Crveni križ TK stavlja u fokus naših aktivnosti, pa tako i projekta kojim želimo promovirati aktivno starenje i unaprijediti kvalitet života osoba treće životne dobi“.

Sa pozicije Grantovi neprofitnim organizacijama-sport izdvojena su sredstva u iznosu od 93.000,00 KM za realizaciju 20 projekata. Svitlana Tinjić iz Kluba ritmičke gimnastike Sloboda: „Ova podrška je jako neophodna za dalji rad i stvaranje rezultata u sportu. Zahvaljujući podršci koju imamo, gimnastičarke našeg kluba su učestvovale na više evropskih prvenstava i sada se spremamo na svjetsko prvenstvo“. Jasmin Gavranović, predstavnik Atletskog kluba Sloboda-Tehnograd se zahvalio Gradu Tuzli i naglasio da će dobijena sredstva biti iskorištena za unapređenje rada kluba i da će značiti veliki podsticaj takmičarima i svim članovima kluba.

Grad Tuzla