Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetio Grad Tuzlu

7. Oktobra 2021.

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, primio je danas u posjetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Zvizdića, sa saradnicima.

Gradonačelnik Tuzle i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  razgovarali su o trenutnim političkim i društvenim dešavanjima u zemlji i u gradu Tuzli, cestovnoj povezanosti  Tuzlanskog  kantona sa ostatkom Bosne i Hercegovine, i drugim temama vezano za  ekonomski i društveni razvoj na nivou Federacije, Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle, prilikom današnjeg sastanka je izjavio: “Meni je čast da nam je danas u posjeti predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gospodin Denis Zvizdić. Dobio sam pitanje kako pomoći lokalnim zajednicama.  Mislim da se lokalnoj zajednici i državi najbolje može pomoći time da se razbije putna blokada.  Smatram veoma hitnim izgradnju autoputa Brčko – Orašje -Tuzla – Žepče, projekat koji bi pomogao putnoj deblokadi ovog najmnogoljudnijeg dijela Bosne i Hercegovine. To je jedan od top prioriteta. Iznio sam mišljenje da smatram prioritetnim i racionalizaciju Federacije. To bi bio način da se rastereti privreda, da mladi ljudi što manje idu iz Bosne i Hercegovine.”

U svojoj izjavi, Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je sljedeće: “Prije svega želim da se zahvalim gradonačelniku na srdačnoj dobrodošlici. Gradonačelnik vrlo uspješno vodi Grad Tuzlu, koja može biti dobar primjer razvoja lokalne zajednice i stvaranja dobrog ambijenta za ugodan život i poslovanje. Razgovarali smo o svim konkurentskim i komparativnim prednostima koje imaju grad Tuzla i Tuzlanski kanton, ali smo se fokusirali i na određene slabosti, odnosno nedostatke koje ne dozvoljavaju da grad Tuzla a ni Tuzlanski kanton dožive svoj potpuni ekonomski i društveni razvoj. Fokus smo stavili na zaista jako lošu cestovnu povezanost Tuzlanskog kantona sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Neophodno je u brzom vremenskom periodu u potpunosti cestovne i željezničke infrastrukture integrirati u cestovne tokove unutar Bosne i Hercegovine. To su projekti koji moraju imati prioritet u radu svih onih koji su za to nadležni. Vrlo sam spreman i otvoren za sve daljnje razgovore i da moju funkciju stavimo u službu partnerstva sa gradonačelnikom i sa Tuzlanskim kantonom. Vrlo su racionalne i korisne ideje koje gradonačelnik ima u smislu racionalizacije i funkcioniranja Federacije, posebno u smislu okrupnjavanja fondova. Govorimo o budućnosti države i zaista se moramo posvetiti funkcioniranju Bosne i Hercegovine.”

Nakon sastanka u gradskoj upravi, predsjedavjući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u pratnji gradonačelnika, položio je cvijeće na spomen obilježje na Kapiji.


Grad Tuzla