Predstavljen program ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop

7. Jula 2017.

Danas je u Gradskoj upravi Tuzla upriličena konferencija za medije, u povodu devetog izdanja Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop. U prisustvu saradnika, članova organizacionog odbora i izvođača, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović predstavio je program ovogodišnjeg festivala.

“Na 9. Međunarodnom festivalu umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji će se održati od 13. do 16. jula 2017. učestvovaće oko 200 domaćih i stranih umjetnika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Francuske i SAD. Svoj dolazak potvrdio je i jedan zaista veliki prijatelj ovog festivala, Tuzle i BiH, dvostruki oskarovac, jedan od najvećih filmskih producenata svih vremena Branko Lustig, koji će u okviru programskih aktivnosti razgovarati sa mladim umjetnicima i posjetiocima. Radi se, kao i uvijek, o dijalogu i kaleidoskopskoj harmoniji različitosti u umjetnostima i među umjetnicima i konzumentima umjetnosti. Nema festivala gdje su besplatne ulaznice na sve događaje, pogotovo ne na muzičke događaje. Mi se i dalje držimo toga da je uzlaz na sve koncerte besplatan, zbog socijalne komponente, stvaranja uvjeta jednakosti među mladim ljudima, da na koncertima i drugim događajima mogu prisustvovati i oni koji mogu i oni koji ne mogu da plate ulaznicu. I to će tako ostati, jer je Grad organizator. Time vršimo i uštede, jer uposlenici gradske administracije i veliki broj volontera rade na realizaciji ovog festivala”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kaleidoskop zagrijavanje, odnosno uvod u festivalske aktivnosti, počinje već u srijedu, 12. jula u 21.00 u Café baru Sloboda, gdje će dugogodišnji prijatelj Festivala i poznati bh fotograf koji živi i radi u Parizu, Milomir Kovačević Strašni, govoriti o Kaleidoskopu i predstaviti svoje fotografije.

Festival će zvanično biti otvoren u četvrtak, 13. jula u 19.00 sati, izložbom radova i ilustracija našeg umjetnika Dejana Slavuljice, koju će muzičkim setom odabranih traka upotpuniti Siva, jedan od najpoznatijih tuzlanskih DJ-eva. Svaki dan imeđu 10.00 i 22.00 sata na Trgu kod Ismeta i Meše održaće se Kaleidoskop market, gdje će svoje umjetničke ručne radove i nakit izlagati i prodavati oko 20-tak mladih umjetnika/ca.

Petak i subotu od 9.00 sati, od Brčanske malte do Slavinovića, ekipa „Popeli se na glavu“ realizovaće projekt ROBOTZ, čime kroz street art, uz mnoštvo boja i kreativnosti, žele „oživjeti“ sive betonske kocke ulaza u atomska skloništa, te im podariti jedinstven karakter.

U subotu, 15. jula u Cafe baru Urban Beatz, održaće se radionica sa književnicom Nerom Mešinović, pod nazivom PoemPortrai,t gdje će književnica na jedinstven način poezijom slikati portrete prisutnih posjetilaca. U nedjelju, 16. jula u 19.30 održaće se prikazivanje nagrađenog dokumentarnog filma „San o krugovima“ redatelja Zorana Pavljaševića.
Film govori o tuzlanskim olimpijcima i planetarnim uspjesima sportista jednog grada. Nakon filma, u 21.00 sat, predviđen je koncert pjevačice Crystal, čime će se završiti Kaleidoskop festival.

U četvrtak, petak i subotu (13., 14. i 15. juli) u Parku kod Muzičke škole održaće se koncerti od 20.00 do 02.00 sata. Nastupiće ukupno 18 bendova iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a (New York). Na koncertima će svirati Pro-Pain, poznati heavy metal/hardcore band iz New Yorka, za čijim nastupom postoji veliko interesovanje u regionu. Zatim Škrtice, Van Gogh, Skroz, Sopot, Neverne bebe, Gužva u 16-ercu, Raggaulation, Shipwrecked BH, Crni dani Cern-a, te Sassja i bendovi iz Tuzle No rules, Contusio, Pluto at the Junkyard, Urban instinkt, The Synergy, Untold i Toxic death.

Za više informacija posjetite zvaničnu internet stranicu