Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava Srbije posjetili gradonačelnika Lugavića

26. Maja 2023.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, danas je, u prostorijama Gradske uprave, primio predstavnike  Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, koji borave u Tuzli od 24. do 27. maja, u okviru obrazovnog programa “Korak bliže miru”.

Tokom posjete Tuzli ovi mladi ljudi, okupljeni oko Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, kroz niz diskusija, interaktivnih predavanja i posjeta žele se upoznati sa činjenicama iz ratne prošlosti, prilikama za saradnju mladih i značaju mladih za proces pomirenja i suočavanja sa prošlošću, ali i savremenim životom u Tuzli.

Također, jučer su učestvovali u komemoraciji prekinutoj tuzlanskoj mladosti 25. maja, te su posjetili Memorijalni centar Kapija i razgovarali sa roditeljima djece  i mladih ubijenih na Kapiji.

Gradonačelnik Lugavić zahvalio se mladima iz Srbije na dolasku u Tuzlu i odavanju poštovanja prema žrtvama zločina na Kapiji. “Veoma je bitno što oni pokazuju ljubav prema žrtvama, prema mladima koji su izgubili svoje živote i to je ona kultura sjećanja kroz koju mladi Srbije razumiju bol naših roditelja koji su izgubili svoju djecu, našu mladost, to nam je bitno za budućnost. Drago mi je što smo danas razgovarali o kulturi sjećanja, o budućim projektima povezivanja mladih Tuzle i mladih Srbije na polju kulture, umjetnosti, sporta, muzike i svih onih komplementarnih djelatnosti koje će moći unaprijediti našu buduću saradnju, saradnju mladih Tuzle, Bosne i Hercegovine i mladih Srbije. Jedino na takav način možemo njegovati zajednički život, poštovati različito i različitosti i graditi kvalitetniju i bolju zajedničku budućnost”, kazao je gradonačelnik Lugavić.