Predstavnici vojnog orkestra Oružanih snaga SAD-a na prijemu kod gradonačelnika Lugavića

8. Maja 2023.

U Gradskoj upravi Tuzla, danas je gradonačelnik Zijad Lugavić, sa saradnicima, upriličio prijem za predstavnike vojnog orkestra Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, a koji će večeras na Trgu slobode u Tuzli, održati koncert zajedno sa orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U sklopu plana saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, tokom mjeseca maja 2023.godine planirana je realizacija koncerata vojnih orkestara oružanih snaga.

Kroz saradnju vojnih orkestara dviju država, afirmiše se bilateralna saradnja, kao i obilježavanje 9. maja –  Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Tokom razgovora istaknuta je važnost saradnje SAD- a i Grada Tuzle, koja se produbljava ovim koncertom, te je Tuzla izabrana za održavanje koncerta, iz razloga dugogodišnje saradnje.

„Velika nam je čast što će večeras na Trgu slobode nastupiti vojni orkestar Sjedinjenih Američkih Država i, zajedno sa orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, počastiti sve građanke i građane Tuzle i Tuzlanskog kantona svojim performansom, izvođenjem muzike SAD-a, tako da će ovo biti noć Sjedinjenih Američkih Država, koju ćemo mi na lijep način doživljavati kroz njihovu muziku“,  kazao je gradonačelnik Lugavić.

Vojni orkestar i hor Oružanih Snaga SAD u Evropi, održava više od 200 nastupa i koncerata svake godine u preko 20 evropskih zemalja i zemalja Srednjeg Istoka. Muzički su ambasadori Oružanih snaga SAD u Evropi.  Vojni orkestar Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine redovno učestvuje u različitim kulturnim i drugim aktivnostima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Koncert vojnih orkestara oružanih snaga BiH i SAD-a biće održan večeras, u utorak, 8.5.2023. na Trgu slobode, sa početkom u 18.00 sati i pozvani su sve sugrađanke i sugrađani da uživaju ovom jedinstvenom događaju.