Program Cum grano salis za četvrtak, 1.9.2022.

31. Augusta 2022.

U Tuzli će od 1. do 3. septembra biti održani 21. Međunarodni književni susreti “Cum grano salis”. Programom književnih susreta su predviđene izložbe, predstavljanja nominovanih romana, promocije novih romana i svečana dodjela nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2021.godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Selektori za Nagradu Meša Selimović predložili su šesnaest romana, a u uži izbor za dodjelu Nagrade žiri je odabrao pet romana.

U četvrtak, 1. septembra, u Ateljeu Ismet Mujezinović, sa početkom u 11:00 časova, bit će upriličena izložba fotografija “Jedan dan u mojoj kasabi“, autorice Tamare Sarajlić Slavnić, posvećena životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika Zije Dizdarevića. Književnik koji je ostavio veliki trag u bosanskohercegovačkoj književnosti, koga je posebno vezalo čvrsto prijateljstvo sa književnikom Brankom Ćopićem, koji je jedno od svojih najboljih djela “Bašta šljezove boje” posvetio upravo Ziji Dizdareviću. Na izložbi će se obratiti direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović. Izložba je rađena u produkciji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Istoga dana sa početkom u 13:00 časova bit će upriličeno predstavljanje nominovanog romana “Okretište” autora Damira Karakaša. Roman „Okretiše“ bavi se teškom psihofizičkom traumom protagonista, načinom njegova nošenja s njom i pronalaženjem mehanizama ponovnog vraćanja povjerenja u ljude i svakodnevicu. Roman će predstaviti književnik Emir Imamović.

U 18:30 časova bit će upriličena promocija nominovanog romana “Horror vacui” autorice Staše Aras. Roman koji sadrži dosta lirskog i esejističkog pristupa uz duhovite pojedinosti u tekstu i kompoziciji,  a nakon toga, u 20:00 časova promocija nove knjige književnika i publiciste Dragana Bursaća pod nazivom ”Čekajući Dylan Doga u Srebrenici”. Knjiga kolumni napisanih u periodu od 2007-2020.godine, koja se fokurisa na tri segmenta: humanost u ratu, djeca žrtve rata i nepresuđeni ratni zločini 92-95. Promotor knjige Andrej Nikolaidis.

Grad Tuzla – Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu