Program dugog dana Književnih susreta Cum grano salis

2. Septembra 2016.

U tuzlanskom Ateljeu Ismet Mujezinović predstavljanjem Radio dokumenta “Znakovi pored puta – Andrićeva književna zadužbina”, u produkciji BH Radija 1, jučer su zvanično počeli  16. Međunarodni književni susreti Cum grano salis. Prvog dana održavanja ove značajne manifestacije, u Ateljeu Ismet Mujezinović su održane promocije dvije knjige, romana Borivoja Radakovića „Što će biti sa nama“ i  romana „Kuća sećanja i zaborava“ dobitnika Nagrade Meša Selimović, Filipa Davida.

Roman “Što će biti s nama” iz štampe je izašao 2015. godine i u njemu Borivoje Radaković govori o problemima današnjeg društva, poput odnosa prema manjinama, predrasudama, kriminalcima i novim bogatašima, sukobu Zagreba i ostatka Hrvatske. Zaplet romana započinje ulaskom bogate Zagrepčanke, glavne junakinje romana, u podzemnu željeznicu gdje se susreće s različitim socijalnim skupinama ljudi, skupinama koje Radaković ocrtava njihovim jezičnim razlikama. Specifičnost romana je što je cijeli napisan u rimi. Beogradski književnik i scenarista Filip David dobio je Nagradu Meša Selimović za roman “Kuća sećanja i zaborava” na 15. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis. S autorom o romanu, ali i aktuelnim društvenim, političkim i kulturnim temama, tokom jučerašnje promocije razgovarao je književni kritičar Vladimir Arsenić.

Na sinoć organizovanoj književnoj večeri sa Emirom Imamovićem Pirketom, u Urban Beatz Baru, predstavljen je Festival alternative i ljevice u Šibeniku-FALIŠ.

Program drugog dana Književnih susreta:

13:00  Promocija časopisa Interkulturalnost – Urban Beatz Bar, Gradski park

17:30 Promocija knjige Kultura nacije- između krvi i tla Aleksandre Đurić- Bosnić- Atelje Ismet
Mujezinović (Promotori: istoričarka dr. Latinka Perović, dr. Branislava Vasić Rakočević i Dragan S. Marković, Moderator: Mile Stojić)

19:00 Promocija romana Beara Ivice Đikića – Atelje Ismet Mujezinović (O romanu će govoriti književni kritičar Vladimir Arsenić i Emir Imamović Pirke)

20:30 Promocija nove knjige Mirjane Đurđević Odlazak u Jolki Palki ili Lažna uzbuna u Aleji
zaslužnih – Café  Galerija Bunt, Centar grada (Promotori: Vladimir Arsenić i Srđan Srdić)