Program trećeg dana 21. Književnih susreta Cum grano salis

2. Septembra 2022.

U subotu 3. septembra u Ateljeu Ismet Mujezinović sa početkom u 11:00  sati, održaće se promocija romana akademika Enesa Karića “Bogovo roblje”. Roman akademika Karića je roman u kojem je ispoštovan  temeljni književnostvaralački princip – misija književnosti, da opisuje i propituje, a ne da zaključuje i kanonizira. U nastavku  je planirana promocija knjige  „O književnom opusu Enesa Karića“, autorice Amile Kahrović Posavljak. Knjiga je koncipirana  kao svojevrsna zbirka radova koji su objavljeni na temu književnosti akademika Enesa Karića.

U 13:00 sati, u Ateljeu Ismet Mujezinović održaće se promocija knjige “Nikad se neću predati” autorice Hasije Borić. Knjiga predstavlja ukoričene monodrame „Nana Fata Orlović“ i „ Majka Nuru počesto naruži“. O knjizi će govoriti autorica i književnik Mile Stojić.

Svečana dodjela nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2021.godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, bit će upriličena u Narodnom pozorištu Tuzla, sa početkom u 21:00 sat.

Podsjećamo da je žiri u uži izbor za dodjelu nagrade Meša Selimović odabrao pet romana:

David Albahari, „Pogovor“, Čarobna knjiga, Beograd, 2021.
Staša Aras, „Horror vacui“, Hena com, Zagreb 2021.
Ilija Đurović, „Sampas“, Treći trg – Srebrno drvo, Beograd, 2021.
Damir Karakaš, „Okretište“, Disput, Zagreb 2021.
Damir Uzunović, “Ja sam, “Buybook”, Sarajevo, 2021.

Odluku o dobitniku Nagrade odlučit će žiri u sastavu: Semezdin Mehmedinović, predsjednik, i članovi/ce Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić i Faruk Šehić.

Ulaz na sve promocije, kao i na Svečanu dodjelu nagrade Meša Selimović je slobodan.

 

Grad Tuzla – Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu