Svečano obilježen Drugi oktobar – Dan oslobođenja Tuzle

30. Septembra 2022.

U petak, 30.3.2022. godine, Grad Tuzla je organizovao obilježavanje 79 godina od oslobođenja Tuzle, 2. oktobra 1943.godine. Program obilježavanja je počeo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj banji, nakon čega je, u Narodnom pozorištu,  održana Svečana sjednica Gradskog vijeća.

Delegacija Grada Tuzle, boračkih i  drugih organizacija i udruženja,  kao i  brojni građani i građanke, odali su poštovanje i položili vijence na spomen obilježja na Slanoj banji, svima koji su dali živote za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu u Narodno- oslobodilačkom ratu 1941.-1945. i u odbrani od agresije 1992.- 1995. godine, kao i civilnim žrtvama rata.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća, prigodnim govorom, otvorila je predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić. U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, istakao je kako je Bosna i Hercegovina, kroz historiju, znala prolaziti kroz decenije snage, sigurnosti i stabilnosti, ali i kroz teška vremena, kada se činilo da će nestati, ali da je u više stotina godina postojanja, Bosna i Hercegovina dokazala svoju besmrtnost.

„U teškim vremenima i okolnostima, trebalo je donositi prave odluke u pravo vrijeme, odluke koje će dugoročno odrediti budućnost Bosne i Hercegovine i sudbine njenih građana. U teškim vremenima trebalo je i nadljudskom hrabrošću Bosnu i Hercegovinu braniti. Imamo i imat ćemo vječiti dug prema učesnicima Narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945.,  prema braniopcima Bosne i Hercegovine, učesnicama i učesnicima odbrambenog rata 1992.1995. i prema civilnim žrtvama rata. Naša je obaveza svakodnevno čuvati suverenost Bosne i Hercegovine, čuvati ustavnost, zakonitost, čuvati svoju državu i svoju slobodu“, rekao je gradonačelnik Imamović, te u nastavku izlaganja istakao: „Bosna i Hercegovina je ponovo rođena u antifašističkoj borbi svih njenih naroda i narodnosti, pa iz ovog ćorsokaka može izaći samo putem osnovnih ideja antifašizma. Nekima, koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu, bila je jača mržnja prema prošlosti, prema istini, prema partizanskim antifašističkim snagama i prema Titu i komunistima, ta njihova mržnja bila je jača od ljubavi prema Bosni i Hercegovini, pa je trpjela Bosna i Hercegovina, trpimo svi. Razaračima Bosne i Hercegovine samo je to bilo potrebno. Znaju oni da su Tito, Avdo Humo, Edvard Kardelj, Ivan Ribar, Sulejman Filipović, Rodoljub Čolaković i drugi partizani i antifašisti, ponovo rodili Bosnu i Hercegovinu svojom borbom i ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em.  Mi antifašisti ne smijemo čekati, moramo se boriti i izboriti.

Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u Evropi. Tuzla je na današnji dan 1943. godine, oslobođena ali se i oslobodila, jer naši antifašisti su se za oslobođenje Tuzle borili i izvana i iznutra. Pokazalo se to dobrim i uspješnim i taj tuzlanski model oslobođenja većih gradova, postao je obrazac za daljnje oslobađanje drugih gradova. Oslobođenje Tuzle, ono što je tome prethodilo i ono što je ostvareno, dovelo je do potpunog zaokreta u pobjedi partizana i antifašista, nad Hitlerom i njegovim slugama.Antifašisti su pobijedili jer su od početka, a naročito 1943.,uspjeli promijeniti dotadašnju paradigmu. Do tada je više od dvije decenije trajalo međunacionalno nepovjerenje, mržnja, pa čak i bratoubilački rat, i baš te, za Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu, važne 1943. godine, građani su masovnije nego prije, prihvatili poziv Titovih partizana, na bratstvo i jedinstvo, prihvatili zaokret, nakon kojeg čovjek čovjeku više neće biti vuk, nego brat.Umjesto bratoubilačkog rata i mržnje,  ponuđeno je i od naroda prihvaćeno bratstvo i jedinstvo različitih naroda i to je za nas najveća tekovina antifašističke borbe, i samo tako mi danas možemo izaći iz aktuelne krize.

U krizu smo zapali kada su građani odustali od ideje bratstva i jedinstva, iz krize možemo izaći samo povratkom na ideju bratstva među građanima. Bosna i Hercegovina je u antifašističkoj borbi, ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em, ponovo rođena, samo na idejama antifašizma i bratstva među ljudima, ona ponovo može biti reintegrisana. Kada bi se građani, baš kao 1943. godine, odlučili za bratstvo, vrlo brzo bismo izašli iz krize. Ovako više ne ide, jer ovi nacionalizmi su neprirodni, nazadni i štetni. Nema nam drugog izlaza, osim da budemo ono što jesmo, a mi jesmo sestre i braća, po majci Bosni i Hercegovini. Ujedinimo se i pobijedimo“, rekao je Imamovi, te istakao: „U ovom trenutku potreban je efikasan rad zakonodavne, sudske i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, na svim nivoima. Treba nam stabilnost i snaga na svakome nivou vlasti. Država je u pitanju. U ovim vremenima nam treba stabilna Država, trebaju nam stabilni gradovi i stabilni kantoni i entiteti. U ovim burnim vremenima trebaju nam najkompetentniji među nama. Moramo voditi računa ko će nas, ako naiđu vremena teža od ovih, ko će sve nas zastupati, voditi i braniti.“

Tradicionalno, u povodu obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća svečano se uručuju priznanja za postignuti doprinos i postignute rezultate u radu, afirmaciji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, tolerancije i demokratije, zaštite na radu i zaštite okoline, kao i za doprinos u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine, u spašavanju ljudi i imovine, unapređivanju uslova života u Tuzli, afirmaciji i razvoju lokalne samouprave i mjesnih zajednica, kao i unapređenju socijalne i dječije zaštite.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su slijedeća priznanja:

  • Priznanje Povelja Grada Tuzle u povodu obilježavanja aprila prof.dr. Piljić Draganu,
  • Priznanje Počasni građanin Tuzle, Alexanderu Langeru (posthumno)
  • Priznanje Tuzlanska plaketa u povodu obilježavanja oktobra – Dana oslobođenja Tuzle: Fondaciji budućnosti u Bosni i Hercegovini i Pčelarskom društvu „Nektar“ Tuzla.

U ime dobitnika priznanja, prisutnima se obratio prof.dr. Dragan Piljić.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća, svojim nastupom upotpunile su članice Gradskog vokalnog ansambla Tuzlanke, koje, također, 2.10. obilježavaju 24. godišnjicu od osnivanja.

Grad Tuzla